Tytuł pozycji:
Assessment of societys knowledge concerning type 2 diabetes and nutrition recommendations.
Wstęp: Wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 w Polsce jak i na świecie osiągnął miano epidemii XXI wieku. Niepokojący wzrost wskaźnika masy ciała społeczeństwa, zmiany nawyków żywieniowych oraz stylu życia zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz jej powikłań, jak i szeregu innych chorób cywilizacyjnych. Zarówno wiedza na temat chorób jak i wiedza żywieniowa stanowią fundament w leczeniu jak i w prewencji chorób dietozależnych. Cel pracy: Celem pracy była ocena stanu wiedzy społeczeństwa zarówno na temat cukrzycy typu 2 jak i zaleceń żywieniowych w chorobie.Metody: Badaniem objęto 113 osób, które wypełniły autorską ankietę. 97% stanowiło osoby zdrowe, 3% osoby chore na cukrzycę. Ankieta składała się z trzech części: ankiety osobowej, testu wiedzy na temat cukrzycy typu 2 oraz testu wiedzy żywieniowej. Oceny związku cech demograficznych z posiadaną wiedzą dokonano za pomocą testu U Manna-Whitneya, analizy korelacji rho-Spearmana oraz testem Kruskala-Wallisa.Wyniki: 58% ankietowanych uzyskała dostateczny poziomem wiedzy z testu, 52% dobry. Ankietowani wykazali się wyższym poziomem wiedzy na temat cukrzycy (średni wynik 5 na 7 pkt), niżeli na temat żywienia (średni wynik 8 na 15 pkt.). Analiza wyników ankietowanych nie wykazała istotnego związku pomiędzy cechami demograficznymi a posiadaną wiedzą, zarówno na poziomie wiedzy na temat cukrzycy typu 2 jak i na poziomie wiedzy żywieniowej. Wykazano istotny statystycznie związek pomiędzy stanem wiedzy osób z cukrzycą a stanem wiedzy osób zdrowych. Nie mniej jednak z powodu zbyt małej próby osób chorych na cukrzycę nie można uznać wyniku za ważny.
Introduction: The increase in the incidence of diabetes type 2 in Poland, as in the world, has reached epidemic title of the twenty-first century. The alarming increase in body mass index, changes in eating habits and lifestyle, increase the risk of type diabetes 2 and its complications, as well as a number of other civilization diseases. Both knowledge of diseases and nutrition knowledge are the foundation for treatment, as well as prevention from diet-related diseases.Aim: The aim of the study was to assess the state of public awareness on both type 2 diabetes and nutritional guidelines in the disease.Methods: The study included 113 people, who filled author's questionnaire. 97% consisted of healthy people, 3% of people with diabetes. The questionnaire consisted of three parts: personal questionnaire, a test of knowledge about type 2 diabetes and nutrition knowledge test. Mann-Whitney U test, Spearman's rank correlation coefficient, and Kruskal-Wallis test were used to assess the relationship between demographics and knowledge.Results: 58% of respondents obtained a sufficient level of knowledge, 52% good. The respondents showed a higher level of knowledge about diabetes (average result was 5 of 7 points), than of nutrition (average result was 8 of 15 points). Analysis of the data showed no significant association between demographic characteristics and knowledge at the level of knowledge about diabetes type 2 and at the level of nutritional knowledge. There was a significant correlation between knowledge of people with diabetes and healthy people. However, the result cannot be considered as valid, because of too small sample size.