Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of societys knowledge concerning type 2 diabetes and nutrition recommendations.

Tytuł:
Assessment of societys knowledge concerning type 2 diabetes and nutrition recommendations.
Ocena stanu wiedzy społeczeństwa na temat cukrzycy typu 2 oraz zaleceń żywieniowych
Autorzy:
Janikowska, Martyna
Słowa kluczowe:
Key words: diabetes type 2, nourishment, nutrition recommendations for diabetes type 2, nutrition-related diseases, knowledge
Słowa kluczowe: cukrzyca typu 2, odżywianie, zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu 2, choroby dietozależne, wiedza
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wstęp: Wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 w Polsce jak i na świecie osiągnął miano epidemii XXI wieku. Niepokojący wzrost wskaźnika masy ciała społeczeństwa, zmiany nawyków żywieniowych oraz stylu życia zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz jej powikłań, jak i szeregu innych chorób cywilizacyjnych. Zarówno wiedza na temat chorób jak i wiedza żywieniowa stanowią fundament w leczeniu jak i w prewencji chorób dietozależnych. Cel pracy: Celem pracy była ocena stanu wiedzy społeczeństwa zarówno na temat cukrzycy typu 2 jak i zaleceń żywieniowych w chorobie.Metody: Badaniem objęto 113 osób, które wypełniły autorską ankietę. 97% stanowiło osoby zdrowe, 3% osoby chore na cukrzycę. Ankieta składała się z trzech części: ankiety osobowej, testu wiedzy na temat cukrzycy typu 2 oraz testu wiedzy żywieniowej. Oceny związku cech demograficznych z posiadaną wiedzą dokonano za pomocą testu U Manna-Whitneya, analizy korelacji rho-Spearmana oraz testem Kruskala-Wallisa.Wyniki: 58% ankietowanych uzyskała dostateczny poziomem wiedzy z testu, 52% dobry. Ankietowani wykazali się wyższym poziomem wiedzy na temat cukrzycy (średni wynik 5 na 7 pkt), niżeli na temat żywienia (średni wynik 8 na 15 pkt.). Analiza wyników ankietowanych nie wykazała istotnego związku pomiędzy cechami demograficznymi a posiadaną wiedzą, zarówno na poziomie wiedzy na temat cukrzycy typu 2 jak i na poziomie wiedzy żywieniowej. Wykazano istotny statystycznie związek pomiędzy stanem wiedzy osób z cukrzycą a stanem wiedzy osób zdrowych. Nie mniej jednak z powodu zbyt małej próby osób chorych na cukrzycę nie można uznać wyniku za ważny.

Introduction: The increase in the incidence of diabetes type 2 in Poland, as in the world, has reached epidemic title of the twenty-first century. The alarming increase in body mass index, changes in eating habits and lifestyle, increase the risk of type diabetes 2 and its complications, as well as a number of other civilization diseases. Both knowledge of diseases and nutrition knowledge are the foundation for treatment, as well as prevention from diet-related diseases.Aim: The aim of the study was to assess the state of public awareness on both type 2 diabetes and nutritional guidelines in the disease.Methods: The study included 113 people, who filled author's questionnaire. 97% consisted of healthy people, 3% of people with diabetes. The questionnaire consisted of three parts: personal questionnaire, a test of knowledge about type 2 diabetes and nutrition knowledge test. Mann-Whitney U test, Spearman's rank correlation coefficient, and Kruskal-Wallis test were used to assess the relationship between demographics and knowledge.Results: 58% of respondents obtained a sufficient level of knowledge, 52% good. The respondents showed a higher level of knowledge about diabetes (average result was 5 of 7 points), than of nutrition (average result was 8 of 15 points). Analysis of the data showed no significant association between demographic characteristics and knowledge at the level of knowledge about diabetes type 2 and at the level of nutritional knowledge. There was a significant correlation between knowledge of people with diabetes and healthy people. However, the result cannot be considered as valid, because of too small sample size.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies