Tytuł pozycji:
The HACCP system as a guarantee of food security in selected food production plant in the district of Nowy Sacz
- Tytuł:
-
The HACCP system as a guarantee of food security in selected food production plant in the district of Nowy Sacz
System HACCP jako gwarancja bezpieczeństwa żywności w wybranym zakładzie produkcji żywności z powiatu nowosądeckiego
- Autorzy:
-
Głód, Wacława
- Słowa kluczowe:
-
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności, punkty krytyczne, monitorowanie punktów krytycznych, GHP/GMP, system HACCP, system jakości serii ISO 9000.
Key words: safety of food, critical points, monitoring critical points, GHP/GMP, HACCP system, quality system ISO series 9000.
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena systemu HACCP jako wiodącego Systemu Bezpieczeństwa Żywności wdrożonego w wybranym zakładzie produkcji.W części teoretycznej omówiono procedury GMP, GHP, które można traktować jako wprowadzenie do systemu HACCP, jak i normy ISO serii 9000, które w wielu miejscach są kompatybilne z systemem bezpieczeństwa żywności. Ponadto, dokonano analizy poszczególnych punktów systemu, dotyczących zakładu produkcji żywności.W drugiej, badawczej części posłużono się systemem HACCP wdrożonym i funkcjonującym w wybranym zakładzie piekarniczym, zajmującym się produkcją żywności na terenie powiatu nowosądeckiego. Przedstawiono w niej między innymi działania naprawcze, które zostały wprowadzone na skutek prowadzonego monitoringu punktów krytycznych. Działania te w sposób istotny przyczyniły się do bezpieczeństwa produkowanej żywności w omawianym zakładzie.
The aim of my B.A. thesis is the analysis and the evaluation of the HACCP system as the leading, Food Safety System implemented in selected plant production.In the theoretical part of my paper I discussed GMP and GHP procedures that may be treated as the introduction to HACCP system as well as ISO norms series 9000. These standards are compatible to Food Safety System. Moreover, I did analyse many points of the system connected with Food Safety System.In the second part, research part of my paper I used HACCP system, which is implemented in the selected bakery. The main aim of this plant is food production in nowosądecki county.I show some kind of corrective actions which were introduced as the aim of the monitoring of critical points. The action contributes to the safety of food production in the discussed institute.