Tytuł pozycji:
Isolation and preliminary characteristics of antioxidant properties of myxoxanthophyll
Carotenoids are group of chemical compounds which are widespread in nature. They are plentiful among all kingdoms of living organisms. They have very versatile and important functions. The most fundamental is complicity in photosynthesis. Not to forget is their photoprotective role. Carotenoids are also colourants of flowers, leaves or birds' feathers. Other physiological function which they take part in is for example seeing process. Due to their antioxidant properties they are also object of interest of medical and food researchers.Myxoxanthophyll (fucoside of myxol) is one of the rare glycosides of carotenoids. It occurs in cyanobacteria. Physiological role of myxoxanthophyll isn't fully explained. It is speculated that it is part of defense mechanisms against oxidation stress. Also, it is not characterized by means of physical chemistry.Simple, effective and inexpensive method of obtaining myxoxanthophyll from Synechocystis sp. PCC 6803 by using liquid chromatography is shown. Moreover, UV-Vis absorption and circular dichroism spectra in various environments are presented.Preliminary characteristics of antioxidant capacity has also been made using two independent methods - with using DPPH radical and ORAC.
Karotenoidy są bardzo rozpowszechnioną w przyrodzie grupą związków chemicznych. Przedstawicieli tej rodziny jest bardzo wielu i występują we wszystkich królestwach organizmów żywych. Pełnią istotne funkcje, z których podstawową jest współudział w fotosyntezie. Nie do pominięcia jest także ich rola fotoprotekcyjna, jak również to, że odpowiadają za kolor kwiatów, liści czy piór. Pełnią także inne role fizjologiczne m. in. w procesie widzenia. Stanowią także obiekt zainteresowania dietetyki i medycyny z powodu właściwości antyoksydacyjnych.Jednym z karotenoidów jest miksoksantofil – fukozyd miksolu. To jeden z rzadko występujących glikozydów karotenoidów. Jest obecny w sinicach. Jego fizjologiczna rola nie jest w pełni wyjaśniona, wydaje się, że stanowi część aparatu chroniącego komórkę przed stresem oksydacyjnym. Nie został także scharakteryzowany fizykochemicznie.W pracy przedstawiona została prosta i efektywna metoda uzyskiwania miksoksantofilu z Synechocystis sp. PCC 6803 metodą klasycznej chromatografii cieczowej.Ponadto, przedstawiono charakterystykę widmową miksoksantofilu w zakresie spektroskopii absorpcyjnej UV-Vis w różnych środowiskach. Dodatkowo, pokazano uzyskane widma dichroizmu kołowego w roztworach.Dokonana została także wstępna ocena właściwości przeciwutleniających miksoksantofilu dwoma niezależnymi metodami – z wykorzystaniem rodnika DPPH oraz ORAC.