Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Isolation and preliminary characteristics of antioxidant properties of myxoxanthophyll

Tytuł:
Isolation and preliminary characteristics of antioxidant properties of myxoxanthophyll
Izolacja i wstępna charakterystyka właściwości antyoksydacyjnych miksoksantofilu
Autorzy:
Żbik, Paweł
Słowa kluczowe:
myxoxanthophyll, carotenoids, liquid chromatography, ORAC, DPPH
miksoksantofil, karotenoidy, chromatografia cieczowa, ORAC, DPPH
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Carotenoids are group of chemical compounds which are widespread in nature. They are plentiful among all kingdoms of living organisms. They have very versatile and important functions. The most fundamental is complicity in photosynthesis. Not to forget is their photoprotective role. Carotenoids are also colourants of flowers, leaves or birds' feathers. Other physiological function which they take part in is for example seeing process. Due to their antioxidant properties they are also object of interest of medical and food researchers.Myxoxanthophyll (fucoside of myxol) is one of the rare glycosides of carotenoids. It occurs in cyanobacteria. Physiological role of myxoxanthophyll isn't fully explained. It is speculated that it is part of defense mechanisms against oxidation stress. Also, it is not characterized by means of physical chemistry.Simple, effective and inexpensive method of obtaining myxoxanthophyll from Synechocystis sp. PCC 6803 by using liquid chromatography is shown. Moreover, UV-Vis absorption and circular dichroism spectra in various environments are presented.Preliminary characteristics of antioxidant capacity has also been made using two independent methods - with using DPPH radical and ORAC.

Karotenoidy są bardzo rozpowszechnioną w przyrodzie grupą związków chemicznych. Przedstawicieli tej rodziny jest bardzo wielu i występują we wszystkich królestwach organizmów żywych. Pełnią istotne funkcje, z których podstawową jest współudział w fotosyntezie. Nie do pominięcia jest także ich rola fotoprotekcyjna, jak również to, że odpowiadają za kolor kwiatów, liści czy piór. Pełnią także inne role fizjologiczne m. in. w procesie widzenia. Stanowią także obiekt zainteresowania dietetyki i medycyny z powodu właściwości antyoksydacyjnych.Jednym z karotenoidów jest miksoksantofil – fukozyd miksolu. To jeden z rzadko występujących glikozydów karotenoidów. Jest obecny w sinicach. Jego fizjologiczna rola nie jest w pełni wyjaśniona, wydaje się, że stanowi część aparatu chroniącego komórkę przed stresem oksydacyjnym. Nie został także scharakteryzowany fizykochemicznie.W pracy przedstawiona została prosta i efektywna metoda uzyskiwania miksoksantofilu z Synechocystis sp. PCC 6803 metodą klasycznej chromatografii cieczowej.Ponadto, przedstawiono charakterystykę widmową miksoksantofilu w zakresie spektroskopii absorpcyjnej UV-Vis w różnych środowiskach. Dodatkowo, pokazano uzyskane widma dichroizmu kołowego w roztworach.Dokonana została także wstępna ocena właściwości przeciwutleniających miksoksantofilu dwoma niezależnymi metodami – z wykorzystaniem rodnika DPPH oraz ORAC.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies