Tytuł pozycji:
Study of extraction conditions of pesticide selected from rape-seed oil using a graphene.
- Tytuł:
-
Study of extraction conditions of pesticide selected from rape-seed oil using a graphene.
Badanie warunków ekstrakcji wybranych pestycydów z oleju rzepakowego z wykorzystaniem grafenu
- Autorzy:
-
Skrzypek, Aleksandra
- Słowa kluczowe:
-
Pozostałości pestycydów, Chlorpiryfos, λ-Cyhalotryna, Metazachlor, Tebukonazol, Olej rzepakowy, Grafen, d-SPE, QuEChERS, HPLC-DAD
Pesticide residues, Chlorpyrifos, λ-cyhalothrin, Metazachlor, Tebuconazole, Rape-seed oil, Graphene, d-SPE, QuEChERS, HPLC-DAD
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Modern agriculture relies on the use of very large quantities of pesticides to protect crops against harmful organisms, and increase the amount harvested. The most common substances include pesticides, which effectively fight pests, but accumulate in the fertilized plants, and even trace their content in foods can be dangerous for human health. That is why it is very important continuous monitoring of pesticide residues in food. Conducted research involved examining the conditions of the extraction of four pesticides belonging to different groups, with rape-seed oil. Isolation of pesticides from the matrix of the oil was carried out in two main stages: 1. liquid-liquid extraction with acetonitrile and then a layer of freezing and separation of the fat from the acetonitrilic phase (containing the test pesticides and the quantity of fat and other substances that interfere with the analysis) and 2. acetonitrilic purification layer by dispersion solid phase extraction (SPE-d) by means of graphene as a sorbent, and other sorbents commonly used method QuEChERS. After purification extracts were analyzed with high performance liquid chromatography (HPLC) with diode array detector (DAD) to sign them tested pesticides.
Współczesne rolnictwo opiera się na stosowaniu bardzo dużej ilości środków ochrony roślin, aby ochronić uprawy przed szkodliwymi organizmami oraz zwiększyć ilość zebranych plonów. Do najpowszechniejszych substancji należą pestycydy, które skutecznie zwalczają szkodniki, jednak gromadzą się w nawożonych roślinach, a nawet ich śladowa zawartość w produktach spożywczych może być niebezpieczna dla zdrowia ludzi. Dlatego bardzo ważna jest ciągła kontrola pozostałości pestycydów w żywności. Przeprowadzona praca badawcza dotyczyła zbadania warunków ekstrakcji czterech pestycydów należących do różnych grup, z oleju rzepakowego. Izolację pestycydów z matrycy olejowej prowadzono w dwóch zasadniczych etapach: 1. ekstrakcji typu ciecz-ciecz z acetonitrylem, a następnie wymrożeniu warstwy tłustej i oddzieleniu od niej fazy acetonitrylowej (zawierającej badane pestycydy oraz pewną ilość tłuszczu i innych substancji przeszkadzających w analizie) oraz 2. oczyszczenia warstwy acetonitrylowej metodą dyspersyjnej ekstrakcji do fazy stałej (d-SPE) z wykorzystaniem grafenu jako sorbentu, a także innych sorbentów powszechnie stosowanych w metodzie QuEChERS. Po oczyszczeniu ekstraktów acetonitrylowych poddano je analizie metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) z detektorem z matrycą fotodiodową (DAD) celem oznaczenia w nich badanych pestycydów.