Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sposób żywienia kobiet i mężczyzn z terenu Małopolski w wieku 24-45 lat o normowanym i siedzącym trybie pracy

The primary aim of this study was to evaluate the diet of people aged 25-45, living in the Malopolska, having sedentary work and regulated working time, and to compare their eating habits according to gender in order to be able determine whether gender is a factor differentiating way of eating. Thanks to a study, it has been determined that among the respondents there are numerous dietary mistakes. One of them is the low consumption of fruit and vegetables. Women appear better in this group than men. Unfortunately, more than 1/3 of respondents is not practicing any form of activity. Almost 30% of women surveyed indicated consuming less than 3 meals a day. Research has also shown that men tend to skip breakfast more often. Regarding fast foods, the majority of respondents indicated eating it, almost 100% men responded positively. Moreover, almost 30% of men said they eat them often. The survey also indicates that meals are eaten often in a hurry. Surveyed men prefer frying as a culinary technique. Referring to hydration studies, it has shown that a significant percentage of respondents do not provide adequate fluid intake during the day. About 60% of respondents declare that they sweetened coffee or tea. Among these, the majority declares sweetening of at least 2 teaspoons of sugar in a glass of drink. Additional consumption of sweets may cause an excess of sugar in the diet. The survey showed that men have a higher tendency to abuse of salt during food preparation. Men tend to have worse eating habits than women.

Podstawowym celem pracy była ocena sposobu żywienia osób mieszkających na terenie małopolski w grupie wiekowej 25-45 lat o siedzącym trybie i normowanym czasie pracy oraz porównanie ich nawyków żywieniowych w zależności od płci w celu możliwości stwierdzenia czy płeć jest czynnikiem różnicującym sposób odżywiania. Dzięki przeprowadzonemu badaniu udało się ustalić że wśród ankietowanych pojawiają się liczne błędy żywieniowe. Jednym z nich jest niskie spożywanie owoców i warzyw. Kobiety wypadają w tej grupie lepiej niż mężczyźni. Niestety ponad 1/3 respondentów nie uprawia żadnej formy aktywności. Wśród kobiet prawie 30% ankietowanych wskazała, że spożywa mniej niż 3 posiłki dziennie. Z badań wynika także, że mężczyźni mają tendencję do częstszego pomijania śniadań. Odnośnie jedzenia typu fast foods, większość respondentów opowiedziała, że jada pokarmy typu fast foods z tym, że u mężczyzn było to prawie 100%. Poza tym u mężczyzn prawie 30% stwierdziło, że jada je często. Ankieta wskazuje także, że posiłki spożywane są często w pośpiechu. Jak wykazała ankieta mężczyźni preferują, smażenie jako technikę kulinarną. Niestety odnośnie nawodnienia, badania wykazały że znaczący odsetek badanych nie dostarcza odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Około 60% ankietowanych deklaruje, że słodzi kawę lub herbatę. Wśród tych osób większość deklaruje słodzenie co najmniej 2 łyżeczki cukru na szklankę napoju. Dodatkowe spożywanie słodyczy może powodować, nadmiar cukrów w diecie. Ankieta wykazała, że mężczyźni mają wyższą tendencję do nadużywania soli podczas przygotowywania potraw. Mężczyźni jakościowo wydają się posiadać gorsze nawyki żywieniowe niż kobiety.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies