Tytuł pozycji:
Sposób żywienia kobiet i mężczyzn z terenu Małopolski w wieku 24-45 lat o normowanym i siedzącym trybie pracy
- Tytuł:
-
Sposób żywienia kobiet i mężczyzn z terenu Małopolski w wieku 24-45 lat o normowanym i siedzącym trybie pracy
The diet of women and men living in the Malopolska aged 25-45, having regulated working time and sedentary work
- Autorzy:
-
Suska, Paulina
- Słowa kluczowe:
-
the diet of women and men, regulated working time, sedentary work, eating habits, dietary mistakes, consumption of fruit and vegetables, activity physical, meals, fast foods, overweight, obesity, rational diet, nutrients, proteins, fats, carbohydrates, dietary fiber, vitamins, minerals, feeding standards, health risks, salt, stimulants, alcohol, cigarettes, omega-3 fatty acids, antioxidants, Malopolska, adults
sposób żywienia kobiet i mężczyzn, normowany tryb pracy, siedzący tryb pracy, nawyki żywieniowe,błędy żywieniowe, spożywanie owoców i warzyw, aktywność fizyczna, posiłki, fast foods, nadwaga, otyłość, racjonalna dieta, składniki pokarmowe, białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne, normy żywienia, zagrożenia zdrowotne, sól, używki, alkohol, papierosy, kwasy tłuszczowe omega-3, antyoksydanty, Małopolska, dorośli
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The primary aim of this study was to evaluate the diet of people aged 25-45, living in the Malopolska, having sedentary work and regulated working time, and to compare their eating habits according to gender in order to be able determine whether gender is a factor differentiating way of eating. Thanks to a study, it has been determined that among the respondents there are numerous dietary mistakes. One of them is the low consumption of fruit and vegetables. Women appear better in this group than men. Unfortunately, more than 1/3 of respondents is not practicing any form of activity. Almost 30% of women surveyed indicated consuming less than 3 meals a day. Research has also shown that men tend to skip breakfast more often. Regarding fast foods, the majority of respondents indicated eating it, almost 100% men responded positively. Moreover, almost 30% of men said they eat them often. The survey also indicates that meals are eaten often in a hurry. Surveyed men prefer frying as a culinary technique. Referring to hydration studies, it has shown that a significant percentage of respondents do not provide adequate fluid intake during the day. About 60% of respondents declare that they sweetened coffee or tea. Among these, the majority declares sweetening of at least 2 teaspoons of sugar in a glass of drink. Additional consumption of sweets may cause an excess of sugar in the diet. The survey showed that men have a higher tendency to abuse of salt during food preparation. Men tend to have worse eating habits than women.
Podstawowym celem pracy była ocena sposobu żywienia osób mieszkających na terenie małopolski w grupie wiekowej 25-45 lat o siedzącym trybie i normowanym czasie pracy oraz porównanie ich nawyków żywieniowych w zależności od płci w celu możliwości stwierdzenia czy płeć jest czynnikiem różnicującym sposób odżywiania. Dzięki przeprowadzonemu badaniu udało się ustalić że wśród ankietowanych pojawiają się liczne błędy żywieniowe. Jednym z nich jest niskie spożywanie owoców i warzyw. Kobiety wypadają w tej grupie lepiej niż mężczyźni. Niestety ponad 1/3 respondentów nie uprawia żadnej formy aktywności. Wśród kobiet prawie 30% ankietowanych wskazała, że spożywa mniej niż 3 posiłki dziennie. Z badań wynika także, że mężczyźni mają tendencję do częstszego pomijania śniadań. Odnośnie jedzenia typu fast foods, większość respondentów opowiedziała, że jada pokarmy typu fast foods z tym, że u mężczyzn było to prawie 100%. Poza tym u mężczyzn prawie 30% stwierdziło, że jada je często. Ankieta wskazuje także, że posiłki spożywane są często w pośpiechu. Jak wykazała ankieta mężczyźni preferują, smażenie jako technikę kulinarną. Niestety odnośnie nawodnienia, badania wykazały że znaczący odsetek badanych nie dostarcza odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Około 60% ankietowanych deklaruje, że słodzi kawę lub herbatę. Wśród tych osób większość deklaruje słodzenie co najmniej 2 łyżeczki cukru na szklankę napoju. Dodatkowe spożywanie słodyczy może powodować, nadmiar cukrów w diecie. Ankieta wykazała, że mężczyźni mają wyższą tendencję do nadużywania soli podczas przygotowywania potraw. Mężczyźni jakościowo wydają się posiadać gorsze nawyki żywieniowe niż kobiety.