Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The use of probiotics in functional foods

Tytuł:
The use of probiotics in functional foods
Zastosowanie bakterii probiotycznych w żywności funkcjonalnej
Autorzy:
Gabryś, Paulina
Słowa kluczowe:
probiotyki, bakterie, żywność funkcjonalna
probiotics, bacteria, functional foods
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In recent years there has been an increase of interest in probiotics and functional foods. This thesis presents current definition and up-to-date knowledge on probiotics. It lists their most current applications in the treatment and prophylaxis of conditions with regards to the GI tract such as: antibiotic-associated diarrhoea and constipation in the elderly. This work also outlines the development of functional foods, their ingredients, and presents functional foods containing probiotic bacteria. The main part of this dissertation was a questionnaire study performed on students of the II and III year of Dietetics at the Jagiellonian University Medical College in Cracow. The aim of the study was to examine students' knowledge on the subject of probiotics and functional fooods. This survey concluded that future nutritionists do not have sufficient knowledge in this subject. Their knowledge needs definite improvement, since food containing probiotics is becoming more popular. Long term effect of such food seems positive, with improvment of health and reduction of disease risk in humans. All future dietitians should be aware of this significant field of nutrition.

W ostatnich latach rośnie zainteresowanie tematem probiotyków oraz żywności funkcjonalnej. Niniejsza praca przedstawia aktualną definicję i usystematyzowanie wiedzy na temat probiotyków. Ukazuje ich najczęstsze zastosowania w leczeniu oraz profilaktyce chorób w odniesieniu do przewodu pokarmowego, między innymi biegunek związanych z antybiotykoterapią i zaparciom u osób starszych. W pracy nakreślono także rozwój żywności funkcjonalnej, jej składników, a także przedstawiono ją w kontekście bakterii probiotycznych. Główną częścią niniejszej pracy było badanie ankietowe przeprowadzone na studentach II oraz III roku dietetyki na Uniwersytecie Jagiellońskim Collegium Medicum, którego celem było zbadanie stanu wiedzy studentów w temacie probiotyków i żywności funkcjonalnej. Wykazano, iż przyszli dietetycy nie mają wystarczającej wiedzy w tym temacie. Obszar ten wymaga poprawy, gdyż żywność zawierająca probiotyki staje się coraz bardziej popularna i może przyczyniać się do poprawy zdrowia oraz prewencji chorób, co dla wszystkich dietetyków powinno być istotną kwestią.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies