Tytuł pozycji:
Nutrition principles for the elderly. Project to promote health-related eating habits and physical activity among older people.
Introduction: Among seniors we observe an insufficient level of knowledge on healthy eating and physical activity, which are important factors determining the successful aging. Therefore, there is a need to put more emphasis on the education of the elderly people in these areas through the implementation of appropriate interventions and health promotion projects. Objective: The aim was to develop an health promotion project focused on improving the knowledge and behavior of senior citizens in regards a good nutrition, taking into account the role of physical activity.Methods: The project was planned to implement among participants Universities of the Third Age. It will be realized in a small group sessions (10-person), during 7 seminar meetings in the field of healthy eating, physical activity and motivation, and a few practical meetings including meals planning classes and physical exercises, each lasting 60 minutes. Classes will be conducted by an interdisciplinary team consisting of dietician, doctor, physiotherapist and a psychologist or psychodietician.Conclusion: The proposed project should improve the level of knowledge of older people on the appropriate healthy eating behaviors and benefits of regular physical activity, contributing to improve the quality of life of seniors.
Wprowadzenie: Wśród seniorów obserwuje się niski poziom wiedzy z zakresu zasad zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej, które stanowią jedne z ważnych determinantów pomyślnego starzenia się. Należy położyć większy nacisk na edukację osób starszych w tych dziedzinach poprzez wdrożenie odpowiednich interwencji i projektów promocji zdrowia.Cel pracy: Opracowanie programu interwencji zmierzającego do poprawy wiedzy i zachowań seniorów w zakresie prawidłowego odżywiania przy uwzględnieniu roli aktywności fizycznej.Metodyka: Projekt przewidziany jest do realizacji dla uczestników Uniwersytetów Trzeciego Wieku. Projekt obejmuje 7 spotkań z zakresu wiedzy teoretycznej, (poszerzenie wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz motywacji) trwających 60 minut każde oraz praktycznej (lekcje z bilansowania posiłków, zajęcia ruchowe), które będą trwać 60 minut każde w 10-osobowych grupach. Zajęcia będą prowadzone przez zespół interdyscyplinarny, składający się z dietetyka, lekarza, fizjoterapeuty i psychologa lub psychodietetyka.Podsumowanie: Przedstawiony projekt zakłada poprawę poziomu wiedzy osób starszych na temat prozdrowotnych zachowań żywieniowych i korzyści wynikających z regularnej aktywności fizycznej przyczyniając się w ten sposób do poprawy jakości życia.