Tytuł pozycji:
Nutrition of st. Hildegard of Bingen with reference to knowledge and medical practise of the Middle Ages
Praca opisuje życie i działalność św. Hildegardy z Bingen począwszy od jej duchowego usamodzielnienia się i założenia własnych klasztorów w Disibodenbergu i Rupertsburgu poprzez prowadzenie bardzo aktywnego życia religijnego, kontakty z wieloma znaczącymi postaciami ówczesnej sceny polityczno-religijnej średniowiecznej Europy, aż po dokładny opis jej wskazań i zaleceń , jakie podawała, by utrzymać organizm ludzki w dobrym zdrowiu długie lata. Znajdziemy tu cały szereg produktów naturalnych, ziół i potraw w określonych proporcjach zalecanych przez św. Hildegardę do systematycznego stosowania. Medycyna i dietetyka św. Hildegardy z Bingen objęły swym zasięgiem praktycznie każdą roślinę i produkt. Dalsza część pracy zawiera krótką charakterystykę rozwoju medycyny drogą empiryczną, obserwacyjną i naukową od starożytności do średniowiecza. Znajdziemy tu opis najwybitniejszych uczonych dawnego Cesarstwa Wschodniorzymskiego (Bizancjum), świata kręgu muzułmańskiego i oczywiście Europy. Omawiane zagadnienie kończy się krótkim przeglądem wszystkich produktów naturalnych i potraw sugerowanych przez św. Hildegardę jako warunek dobrego zdrowia i unikania bądź zapobiegania chorobom. Odnajdziemy tu również parę wskazówek, jak leczyć konkretne schorzenie i co, zdaniem św. Hildegardy z Bingen, może być w tym celu najskuteczniejszym środkiem.
The work describes life and activity of st. Hildegard of Bingen from her spirit becoming independent and establishing her own monasteries in Disibodenburg and Rupertsburg, through very actively religious life management, being in touch with several major people of the political and religious scene of the medieval Europe to specific depiction of her recommends, which she announcing to keep human body in the great condition for a long time. We can find here a lot of natural products, herbs and foodstuffs in the certain quantities, recommended by the st. Hildegard of Bingen, for the systematic use. The medicine and nutrition of st. Hildegard of Bingen include every plant and product technically. Further part of this work contains a short characteristic of the medicine development through empirical, observational and scientific way from antiquity to the Middle Ages. We can find here information about the most distinguished scientists of the Eastern Roman Empire (Byzantine Empire), world of the culture of Muslims and Europe of course. Discussed problem ends with a short review of the all natural products and foodstuffs suggested by st. Hildegard of Bingen as the condition needed to keep a good health and avoid or prevent diseases. We can discover here some guidances for how to treat the specific illness and what, according to st. Hildegard of Bingen, can be the most effective means to this end too.