Tytuł pozycji:
Nutritional therapy in nephritic syndrome in the course of granulomatosis with polyangiitis
Wprowadzenie: Ziarniniakowatość z zapaleniem naczyń to przewlekła układowa choroba naczyń na tle immunologicznym. Obraz zmian chorobowych może dotyczyć każdego narządu, często obejmując naczynia nerek. W wyniku ich uszkodzenia dochodzi do narastających zmian w miąższu prowadząc do przewlekłej choroby nerek oraz występowania zespołu nefrytycznego. Leczenie obejmuje immunosupresję, cykle plazmaferez oraz leczenie biologiczne. Znaczącą rolę ma również leczenie dietetyczne. Odpowiednio dostosowane ma na celu zapewniać dowóz wszystkich składników odżywczych, zapobiegać rozwojowi choroby oraz powikłań. Ponadto dieta powinna ułatwiać kontrolę ciśnienia tętniczego, glikemii oraz zaburzeń lipidowych. Zmiany w jadłospisie dotyczą przede wszystkim ilości przyjmowanego białka oraz niektórych pierwiastków. Cel pracy: Zapoznanie się z codzienną dietą chorego z zespołem nefrytycznym w przebiegu ziarnianiakowatości z zapaleniem naczyń. Poza tym, opis indywidualnego przypadku choroby pacjenta chorującego na przewlekłą chorobę nerek.Materiał i metody: Badanie przeprowadzono na 63- letniej pacjentce w 3 stadium przewlekłej choroby nerek. Dane zebrane były za pomocą wywiadu ogólnolekarskiego oraz wywiadu dietetycznego z wykorzystaniem ankiety żywieniowej. Wykonano również pomiary antropometryczne oraz oceniono wyniki badań biochemicznych.Wyniki: Opisywana pacjentka jest osobą dobrze odżywioną, z prawidłową masą ciała i BMI. Restrykcyjnie przestrzega zaleceń lekarsko-dietetycznych, aktywnie uczestnicząc w procesie terapeutycznym. Wnioski: Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą chorobą nerek jest znaczącym elementem terapii pozwalającym zahamować rozwój choroby, wystąpienie niedożywienia oraz powikłań.
Introduction: Granulomatosis with polyangiitis is a chronic systemic immune disease. Type of clinical lesions may concern of a each organ, especially often renal vessels. As a results of their damage there is a growing changes in the kidney parenchyma leading to chronic kidney disease and nephritic syndrome. Treatment based on immunosuppressive therapy, cycles of plasmapheresis and biological therapy. Nutritional therapy is also significant. The target is to ensure all the nutrients, prevent the development of disease and complications. Moreover properly composed diet should helps to control the blood pressure, glycemia or dyslipidemia.The changes in the menu concern most of all amounts of proteins and some elements. Objective: The study of the patient's daily diet with nephritic syndrome in the course of granulomatosis with polyangiitis. Moreover, a description of the individual case patient with chronic kidney disease.Material and methods: The study was conducted on the 63- year old patient in stage 3 of chronic kidney disease. The data were collected by using medical history and dietary interview using dietary survay. It was also made anthropometric measurements and evaluated clinical chemistry. Results: The patient who was describe is well nourished with normal weight and BMI. Strictly follows the medical and dietary recommendations, actively participates in the therapeutic process.Conclusions: Nutritional therapy is a significant component of therapy for the patients with chronic kidney disease which can help inhibit the development of disease, the occurrence of malnutrition and complications.