Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Racjonalne odżywianie jako forma dbałości o zdrowie wśród osób z nadwagą i otyłością

Tytuł:
Racjonalne odżywianie jako forma dbałości o zdrowie wśród osób z nadwagą i otyłością
Autorzy:
Świndryk, Ewa
Słowa kluczowe:
nadwaga, otyłość, tkanka tłuszczowa, racjonalne odżywianie, nawyki żywieniowe, redukcja masy ciała, dieta redukcyjna
overweight, obesity, adipose tissue, healthy eating, eating habits, weight loss, reducing diet
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The progress of civilization and a profound development in science have brought a significant improvement of human life but on the other hand they caused an emerge of previously unknown diseases. One of them is obesity- an epidemic of XXIst century. It is a complex condition known as a predictor of many other illnesses. Nutrition is one of the most important factors influencing human health from the earliest years of life. Eating habits can be use as an effective prevention of overweight, which easily leads to obesity and many other diseases. This bachelor thesis presents the definition, history, diagnostic criteria, pathogenesis, epidemiology of obesity and also rules of natural methods of treatment- proper nutrition.

Rozwój cywilizacyjny oraz ogromny postęp w nauce przyczyniły się do znaczącego polepszenia warunków życia, lecz z drugiej strony są też przyczyną pojawienia się wcześniej nieznanych chorób. Jedną z nich jest otyłość, określana mianem epidemii XXI wieku. Stanowi ona złożone zaburzenie organizmu, predysponuje do wystąpienia wielu schorzeń już od najwcześniejszych lat życia. Sposób odżywiania jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na zdrowie. Właściwe nawyki żywieniowe mogą skutecznie zapobiegać nadwadze, która w prosty sposób prowadzi do otyłości i wielu innych chorób towarzyszących. Niniejsza praca licencjacka przedstawia definicję, historię, kryteria diagnostyczne, patogenezę, epidemiologię otyłości, a także zasady naturalnej metody leczenia jaką jest racjonalne odżywianie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies