Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Conductivity percolation in a water network on wetted surface of silica material.

Tytuł:
Conductivity percolation in a water network on wetted surface of silica material.
Perkolacja przewodnictwa w sieci wody na powierzchniach wilgotnych materiałów krzemionkopochodnych
Autorzy:
Grochot, Krzysztof
Słowa kluczowe:
percolation, dielectric spectroscopy, conductivity, water networks, silica, sand
perkolacja, spektroskopia dielektryczna, przewodnictwo, sieć wody, krzemionka, piasek
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the present Bachelor’s Thesis the results of studies of the percolation conductivity of a water network on wet surface of silica are presented. Measurements were carried out on wetted fractionated crystalline silica samples (sand) utilizing dielectric spectroscopy during slow, natural dehydration to the air, up to the extremely low level of hydration. The study has shown that critical exponents for all groups of sand grain sizes are characteristic for a percolation phenomenon on 2D conducting networks and the value is close to one which confirms the complexity of the phenomenon. It was further found that sample hydration level at the percolation threshold, h* increases with the increase of a grain diameter, d.

W niniejszej pracy zaprezentowane zostały wyniki badań zjawiska perkolacji przewodnictwa w sieci wody na wilgotnej powierzchni materiałów krzemionkopochodnych. Pomiary przeprowadzono na próbkach krystalicznej krzemionki w postaci frakcjonowanego piasku metodą spektroskopii dielektrycznej podczas powolnej, naturalnej dehydratacji do powietrza, aż do osiągnięcia ekstremalnie niskiego poziomu uwodnienia. Krytyczne współczynniki dla każdej grupy rozmiaru ziaren są charakterystyczne dla perkolacji w sieci 2D, a ich skalowanie jest bliskie jedności, co wskazuje na złożony charakter przejścia. Dodatkowo wykazano, że wraz ze wzrostem średniej średnicy ziarna d, współczynnik h* również wzrasta.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies