Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza spożycia antyoksydantów i kwasów omega-3 w diecie kobiet z atopowym zapaleniem skóry

Tytuł:
Analiza spożycia antyoksydantów i kwasów omega-3 w diecie kobiet z atopowym zapaleniem skóry
Analysis of the consumption of antioxidants and omega-3 fatty acids in the diet women with atopic dermatitis
Autorzy:
Botko, Agata
Słowa kluczowe:
atopowe zapalenie skóry, dieta, antyoksydanty, kwasy omega-3
atopic dermatitis, diet, antioxidants, omega-3 acids
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wprowadzenie: Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba skóry o charakterze nawrotowym spowodowana nieznanymi czynnikami etiologicznymi. W jej przebiegu dochodzi do upośledzenia bariery skórnej, zaburzeń funkcji i struktury skóry oraz jej nadmiernej suchości. W świetle problemów zdrowotnych osób z AZS oraz trudności w leczeniu zaostrzeń choroby zasadnym wydaje się poszukiwanie pomocy w terapii w odpowiedniej diecie, która mogłaby wspomóc prawidłowe funkcje skóry. Do składników odżywczych mogących pomóc w leczeniu AZS należą związki o charakterze antyoksydacyjnym: witamina A, C, E, Se, Zn oraz kwasy tłuszczowe omega-3 wykazujące działanie przeciwzapalne. Cel: Ocena ilości i częstości spożycia antyoksydantów (witamina A, C, E, Zn, Se) i kwasów omega-3 w diecie kobiet z atopowym zapaleniem skóry.Materiał i metodyka: W badaniu wzięło udział 36 kobiet chorujących na AZS. Przy użyciu metody bieżącego notowania oceniono ilość spożywanych witamin A, C, E, Zn oraz kwasów omega-3. Do oceny jakościowej diety posłużył kwestionariusz FFQ. Informacje uzupełniające zostały zebrane przy wykorzystaniu autorskiej ankiety, którą wykorzystano do oceny nawyków żywieniowych kobiet z AZS.Wyniki: W czasie badania wykazano pozytywny wpływ witaminy C na złagodzenie stopnia nasilenia choroby, natomiast w przypadku witaminy A, E, Zn oraz kwasów omega-3 nie zaobserwowano takiej zależności. Wnioski: Dietetyk powinien zwrócić szczególną uwagę na zawartość witaminy C w diecie osób dorosłych z AZS oraz wprowadzić do jadłospisu produkty będące jej dobrym źródłem.

Introduction: Atopic dermatitis (AD) is a chronic skin disease caused by a recurrent unknown etiologies. In its course it comes to impaired skin barrier disorders, function and structure of the skin and its excessive dryness. Because of the health problems of people with AD and the difficulty in treating exacerbations, it appears advisable to seek help in therapy in a suitable diet, which could facilitate the proper function of the skin. In this situation, such antioxidant nutrients (vitamin A, C, E, Se, Zn) and omega-3 fatty acid having anti-inflammatory activity, can be helpful in the treatment of AD.Objective: The assessment of the quantity and frequency of consumption antioxidants (vitamin A, C, E, Zn, Se) and omega-3 fatty acids in the diet women with AD. Material and Methods: The study included 36 women with AD. Using the methods of the current quotation rated intake of vitamin A, C, E, zinc and omega-3. To evaluate the quality of diet was used FFQ. Supplementary information was collected using a proprietary questionnaire, which was used to assess dietary habits of women with AD.Results: During the study demonstrated the positive effect of vitamin C to alleviate the severity of the disease, and in the case of vitamin A, E, zinc and omega-3 fatty acids there was no such relationship.Conclusions: The dietitian should pay special attention to the content of vitamin C in the diet of adults with AD and a wide array of products that are a good source of it.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies