Tytuł pozycji:
Wpływ stanu odżywienia kobiety ciężarnej i karmiącej na stan odżywienia dziecka w wieku do 4 lat
Wstęp. Zdrowy tryb życia oraz prawidłowa dieta matki, opierająca się na pełnowartościowych, zdrowych produktach jest szczególnie ważna w okresie płodowym dziecka. Dieta, która jest uboga w składniki odżywcze, może powodować niekorzystne warunki środowiska wewnątrzmacicznego w łonie matki. W konsekwencji może to prowadzić do niekorzystnych zmian metabolicznych u dziecka i skutkować rozwojem chorób w jego życiu dorosłym. Teorię programowania metabolicznego potwierdzają już liczne badania. Sposób karmienia oraz czas rozszerzania diety niemowlęcia również w dużej mierze wpływają na stan odżywienia dziecka w późniejszym okresie jego życia.Cel pracy. Poznanie wpływu sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią na stan odżywienia dziecka w wieku do 4 lat. Materiał i metody. Badaniem objęto 52 kobiety w wieku od 23 do 45 lat, których dzieci uczęszczały do jednego z czterech krakowskich żłobków. Ocenę stanu odżywienia kobiety zbadano na podstawie odpowiedzi zawartych w ankiecie. Oceny stanu odżywienia dzieci dokonano na podstawie danych zawartych w książeczce zdrowia z ostatniego pomiaru wykonanego w Poradni Zdrowia Dziecka. Uzyskane wyniki badania poddano analizie statystycznej, gdzie za poziom istotności przyjęto p < 0,05.Wyniki. W badanej grupie kobiet zaobserwowano, iż stosowanie suplementacji wpływa na długość ciała dzieci, sprawiając, że rodzą się one większe w porównaniu do dzieci kobiet niestosujących suplementacji w czasie ciąży. Istotnie statystyczna różnica wynosiła 2cm. Dowiedziono także zależności pomiędzy spożyciem wieloskładnikowych preparatów w trakcie ciąży, a urodzeniową masą i długością ciała dziecka. W badanej grupie 15 kobiet nie zdecydowało się na przyjmowanie żadnej suplementacji, nawet kwasu foliowego. Z drugiej strony niektóre z nich przyjmowały kilka preparatów, w wyniku czego, zalecana dawka kwasu foliowego 0,4 mg mogła być trzykrotnie wyższa.Wnioski. 1.Przyjmowanie mieszanek wielowitaminowych w ciąży jest związane z większą masą urodzeniową noworodków.2.W badanej grupie duży odsetek kobiet nie włączył do diety suplementacji kwasem foliowym jako prewencji rozwoju wad cewy nerwowej u płodu. Konieczne jest podjęcie działań edukacyjnych kobiet w tym aspekcie.
Introduction. A healthy lifestyle and mother’s proper diet, based on nutritious and healthy products, are particularly important in the prenatal time as well as for the fetus. A diet that is low in nutrients can cause adverse intrauterine environmental conditions in the womb. This may lead to adverse metabolic changes in the child and result in the development of diseases in his or her adult life. The theory of metabolic programming has already been confirmed by numerous studies. The way of feeding the infant and also the way of expanding the diet to the child has got impact on the child’s nutrition in the future years.Aim of the study. To recognize the impact of eating habits of women during pregnancy and breastfeeding on the nutrition of the child to 4 years of age.Material and methods. The study involved 52 women aged from 23 to 45 years of age whose children attended one of Krakow's nursery schools. The assessment of women’s nutrition was examined on the basis of their answers in the questionnaire. Assessing the nutrition of children was based on data contained in the health booklet from the last measurement taken in the child health clinic. The results of the study were analyzed statistically, where the significance level was set at p < 0.05.Results. Among the women in the tested group it has been observed that the use of supplementation affects the length of children's bodies, resulting in the fact that they are born bigger in comparison with children of women not using supplementation during pregnancy. The statistical difference was 2cm. It has also been proven that there is a link between the consumption of multi-component medicine during pregnancy and the weight and length of the child's body at birth. In the tested group, 15 women did not decide to take any supplementation, even folic acids. On the other hand, some women from the study took a few supplements for pregnant women and, as a result, the recommended dose of 0.4 mg folic acid could be three times higher.Conclusions. 1.A heavier weight of infants at birth is associated with the use of dietary supplements taken by pregnant women.2.Among the group, a large percentage of women did not include supplementation with folic acid in their diet as a prevention of fetal neural tube defects. It is necessary to undertake educational activities to promote healthy dietary habits during pregnancy.