Tytuł pozycji:
Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF. Conduct of proceedings by the Sanitary Inspection
- Tytuł:
-
Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF. Conduct of proceedings by the Sanitary Inspection
System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt - RASFF. Prowadzenie postępowań przez Inspekcję Sanitarną.
- Autorzy:
-
Szpak, Karolina
- Słowa kluczowe:
-
RASFF, alert notification, information notification, National RASFF Contact Point, Subpoint of the National RASFF Contact Point, hazard, risk
System RASFF, powiadomienie alarmowe, powiadomienie informacyjne, Krajowy Punkt Kontaktowy RASFF, Podpunkt Krajowego Punktu Kontaktowego RASFF, zagrożenie, ryzyko
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bezpieczeństwo żywności jest jednym z warunków jakości zdrowotnej i polityki ochrony zdrowia konsumentów. Zgodnie z art. 3 ust. 3 pkt 5 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.) „bezpieczeństwo to ogół warunków, które muszą być spełniane (…) i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach (…) w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka”. Natomiast zgodnie z art. 14 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności – żaden niebezpieczny środek spożywczy nie może być wprowadzany na rynek. Środek spożywczy uznaje się za niebezpieczny jeżeli, jest szkodliwy dla zdrowia ludzi lub nie nadaje się do spożycia przez ludzi.W pracy wykorzystana została analiza treści dokumentów i sprawozdań statystycznych dotyczących Systemu RASFF. Badania, które zostały przeprowadzone miały na celu ocenę prowadzonych postępowań w ramach tego Systemu przez przedstawicieli Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Chrzanowie. Ponadto analizie poddano dane opublikowane przez Komisję Europejską, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz dane otrzymane z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie. Praca składa się z części teoretycznej i części badawczej. W części teoretycznej w pierwszym rozdziale omówiono System RASFF, jego historię i podstawy prawne, a także nadzór organów urzędowej kontroli żywności oraz zagrożenia występujące w żywności, materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością z uwzględnieniem przepisów prawa. W drugim rozdziale opisano etapy działania oraz rodzaje powiadomień funkcjonujących w ramach Systemu RASFF. Natomiast w części badawczej przedstawiono wyniki z badań własnych. Część badawcza jest przeglądem oryginalnych dokumentów operacyjnych z postępowań prowadzonych w ramach Systemu RASFF przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Chrzanowie w 2015 roku. W wynikach została przedstawiona również analiza danych statystycznych postępowań zgłaszanych do Komisji Europejskiej i umieszczonych na Portalu RASFF dostępnym dla konsumentów na stronie internetowej http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/portal/index_en.htm oraz postępowań zgłoszonych do Krajowego Punktu Kontaktowego RASFF przy Głównym Inspektoracie Sanitarnych, a także analiza danych otrzymanych z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie o postępowaniach prowadzonych w ramach Systemu RASFF na terenie województwa małopolskiego. Spis skrótówEEA – Europejski Obszar Gospodarczy EFSA – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa ŻywnościGIS – Główny Inspektor SanitarnyIH – Inspekcja HandlowaIJHARS – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-SpożywczychIW – Inspekcja WeterynaryjnaKE – Komisja EuropejskaKPK RASFF – Krajowy Punkt Kontaktowy RASFF PIORIN – Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i NasiennictwaPIS – Państwowa Inspekcja SanitarnaPKPK RASFF – Podpunkt Krajowego Punktu Kontaktowego RASFFPSSE – Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna System RASFF – Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia ZwierzątUE – Unia EuropejskaWE – Wspólnota EuropejskaWSSE – Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
Food safety is one of the conditions of health quality and a consumer health protection policy. Under article 3(3)(5) of the Act on Food and Feeding Safety of 25 August 2006 (Dz.U. [Journal of Laws] of 2015 item 594 as amended) "safety relates to all conditions which must be fulfilled (…) and steps which must be taken at all stages (…) in order to protect human health and life."Under article 14 of Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety - food shall not be placed on the market if it is unsafe. Food shall be deemed to be unsafe if it is injurious to human health or if it is unfit for human consumption.In the thesis, documents and statistical reports concerning the RASFF have been subject to analysis. The aim of the research is analysis of cases handled under the RASFF by representatives of the State District Sanitary Inspector [Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny] in Chrzanów. Additionally, data published by the European Commission and the Chief Sanitary Inspector as well as data obtained from the Regional Sanitary and Epidemiological Station in Kraków [Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie] have been analysed.The thesis consists of a theoretical part and a research part. The first chapter of the theoretical part describes the RASFF, its history and legal grounds, the supervision of authorities responsible for official food control as well as hazards connected with food and materials and products intended for contact with food against a background of legal regulations. The second chapter presents the operational stages of the RASFF and the types of notifications in the RASFF. The research part outlines the results of the author's own research. It contains a review of the original operational documents relating to cases handled under the RASFF by the State District Sanitary Inspector in Chrzanów in 2015. The results also include an analysis of statistical data relating to cases reported to the European Commission and shown on the RASFF portal, which is available for consumers at the website address http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/portal/index_en.htm, and an analysis of statistical data relating to cases reported to the National RASFF Contact Point [Krajowy Punkt Kontaktowy RASFF] attached to the Chief Sanitary Inspectorate [Główny Inspektorat Sanitarny]. Furthermore, the results contain an analysis of data obtained from the Regional Sanitary and Epidemiological Station in Kraków on cases handled under the RASFF in the province of Małopolska.Abbreviations:EEA – European Economic Area EFSA – European Food Safety AuthorityGIS – Chief Sanitary InspectorIH – Trading InspectorateIJHARS – Inspectorate for Trading Quality of Agricultural and Food ProductsIW – Veterinary InspectorateKE – European CommissionKPK RASFF – National RASFF Contact PointPIORIN – State Inspectorate for Plant Protection and Seed ProductionPIS – State Sanitary InspectoratePKPK RASFF – Subpoint of the National RASFF Contact PointPSSE – District Sanitary and Epidemiological StationRASFF – Rapid Alert System for Food and FeedUE – European UnionWE – European CommunityWSSE – Regional Sanitary and Epidemiological Station