Tytuł pozycji:
„Dolina ekologicznej żywności” i jej rola w rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie podkarpackim
- Tytuł:
-
„Dolina ekologicznej żywności” i jej rola w rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie podkarpackim
The "Organic Food Valley" and its role in the development of organic farming in Subcarpathian Voivodeship
- Autorzy:
-
Musiał, Monika
- Słowa kluczowe:
-
rolnictwo ekologiczne, „Dolina Ekologicznej Żywności”, klaster, certyfikacja, gospodarstwa ekologiczne, województwo podkarpackie
organic farming, “Organic Food Valley “, cluster, certification, organic farms, Subcarpathian Voivodeship
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Opracowanie przybliża pojęcie rolnictwa ekologicznego, jego rozwój, znaczenie dla przyrody i człowieka oraz stan obecny w Polsce i Europie. Omówione zostały podstawy prawne i sposób certyfikacji ekologicznych produktów. Zwrócono uwagę na zwiększającą się w ostatnich latach modę na ekologiczną żywność. Dlatego głównym problemem poruszonym w pracy jest działalność klastra „Dolina Ekologicznej Żywności” i jego rola w rozwoju rolnictwa ekologicznego w rejonie województwa podkarpackiego. Przedstawione zostały cele i zasady działania tej organizacji, podkarpaccy członkowie; ich produkty i specyfika firm.
Elaboration describes term of organic farming, agricultural development, importance organic agriculture for people and nature and current state in Poland and Europe. Legal basis and certification of organic products were discussed in further chapters. Next very important things are views of modern people on organic food and products. That’s why main problem of this elaboration is “Organic Food Valley” cluster and objectives like increasing the demand for organic products among potential consumers in Subcarpathian Voivodeship.