Tytuł pozycji:
You are what you eat
- Tytuł:
-
You are what you eat
Jesteś tym co jesz. O związkach pomiędzy jedzeniem, tożsamością i wartościami
- Autorzy:
-
Bulka, Dominika
- Słowa kluczowe:
-
konsumpcjonizm, wartość, kultura, system aksjonormatywny, fast food, slow food, foodies, tożsamość, antropologia jedzenia, moda, odżywianie
consumerism, value, culture, system axionormative, fast food, slow food, foodies, identity, anthropology of food, fashion, nutrition
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W swojej pracy skupiłam się na czynnikach determinujących wybory kulinarne studentów i studentek Krakowa. Czy zmieniły się one od czasów dzieciństwa, jak wpływa na nie otoczenie (praca, samodzielne mieszkanie, życie towarzyskie, uczelnia, religia, aktywność fizyczna). Prześledziłam trendy i szlaki kulinarne Krakowa by sprawdzić czy mają one też odbicie na wyborze posiłków studentek i studentów. Chciałam też zbadać jaka jest świadomość młodych ludzi w przypadku racjonalnego odżywiania i produktów jakie są wykorzystywane. Czy jest tu istotny czynnik ekonomiczny czy osobiste preferencje badanych. W pracy zostały wykorzystane metody ilościowe badań społecznych. Liczba respondentów wyniosła 200. Do literatury pracy wybrałam: C.L. Strauss'a, Mary Douglas, J. Straczuk, A. Wieczorkiewicz, A. Warde i L. Martens.
In my work I focused on the factors determining the choice of what students of Krakow prefer to eat. Childhood, affection by the environment (work, independent living, social life, school, religion, physical activity). I traced the trends and culinary trails of Krakow to see if they have a reflection on the choice of their meals. I also wanted to explore what is the awareness of young people in the case of rational nutrition and products that are used to it. Is there a significant economic factor and personal preferences of the respondent? In the work has been used quantitative methods of social research. The number of respondents was 200. The literary I have chosen: CL Strauss, Mary Douglas, J. Straczuk, A. Wieczorkiewicz, A. Warde and L. Martens.