Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The level of anxiety as a form of regulation of nutritional behavior amongst students

Tytuł:
The level of anxiety as a form of regulation of nutritional behavior amongst students
Poziom lęku jako forma regulacji zachowań żywieniowych studentów
Autorzy:
Szewczyk, Anna
Słowa kluczowe:
anxiety, frequency of consumption, nutritional behavior, students
lęk, częstość spożycia, zachowania żywieniowe, studenci
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wprowadzenie: Przeżywanie emocji jest nieodłącznym elementem codziennego życia człowieka. Pozytywne i negatywne stany emocjonalne w odmienny sposób oddziałują na zachowania żywieniowe. Negatywne emocje mogą zwiększać lub zmniejszać częstość spożycia wybranych grup produktów spożywczych oraz wpływać na dotychczasowe zwyczaje żywieniowe. Lęk może wzmagać lub obniżać spożycie pokarmów natomiast niedobór niektórych składników w diecie może nasilać jego odczuwanie. Cel pracy: Celem przeprowadzonego badania było ustalenie czy zachowania żywieniowe młodzieży akademickiej różnią się w zależności od poziomu lęku osobowości oraz lęku sytuacyjnego.Materiał i metodyka: Badanie miało charakter audytoryjny i przeprowadzone zostało wśród studentów przed zajęciami akademickimi na uczelni. Wzięło w nim udział 192 osoby (137 kobiet i 55 mężczyzn). Jako narzędzie badawcze wykorzystano autorski kwestionariusz z pytaniami dotyczącymi nawyków żywieniowych i częstości spożycia żywności oraz Inwentarz Stanu i Cechy Lęku (STAI), składający się z dwóch skal, z których jedna służyła do pomiaru lęku-stanu, a druga – lęku-cechy.Wyniki: W czasie badania wykazano, że częstość spożycia masła, warzyw i słodkich napojów w zależności od nasilenia lęku-stanu oraz jaj, masła i napojów energetycznych w zależności od nasilenia lęku-cechy różni się istotnie statystycznie (p<0,05). Ponadto różnica częstość spożycia oliwy z oliwek w zależności od lęku-stanu w grupie mężczyzn jest statystycznie istotna. Nie zaobserwowano zależności pomiędzy nasileniem lęku a ilością posiłków spożywanych przez studentów w ciągu dnia oraz podjadaniem między posiłkami. Udowodniono, że duży odsetek młodzieży akademickiej popełnia błędy żywieniowe (40% spożywa posiłków nieregularnie, 70% podjada między głównymi posiłkami). Wykazano także istotne statystycznie różnice w częstości spożycia: pieczywa razowego, owoców, warzyw, czerwonego mięsa, żywości typu fast food, napojów energetycznych, słodkich napojów oraz kawy i herbaty w grupie kobiet i mężczyzn (p<0,05). Wnioski: Częstość spożycia wybranych produktów przez młodzież akademicką różni się w zależności od nasilenia lęku (cechy i stanu). Zależność między przeżywaniem lęku a zachowaniami żywieniowymi studentów wydaje się mieć bardziej złożony charakter.

Introduction: Experiencing emotions is an inseparable element of everyday life. Positive and negative emotional states influence nutritional behavior in different ways. Negative emotions may increase or decrease daily intake of selected groups of food products and have an influence on current dietary habits. Anxiety might increase or lower food ingestion. On the other hand, deficiency of certain nutrients can intensify the sensation of fear.The aim of the study: The aim of the conducted study is to determine if dietary behavior amongst students varies depending on the level of state and trait anxiety.Material and methods: The study had an auditorial form and was conducted amongst students before academic classes. 192 people took part in it (137 of them were women and 55 - men). The research instrument was a questionnaire, the first part being authorial questions about dietary habits and frequency of food intake and the second part being the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) consisting of two scales determining state and trait of the anxiety.Results: The study showed that the frequency of butter, vegetables and sweet beverages consumption depending on the state of anxiety and frequency of eggs, butter and sweet beverages consumption depending on the trait of anxiety is statistically significant (p<0,05). Moreover, the difference in olive oil consumption depending on the state of anxiety amongst men is statistically significant as well. No correlation between anxiety intensity and the number of meals consumed by students as well as snacks between meals was observed. It was proven that a high percentage of the academic youth makes dietary mistakes (40% eat meals irregularly, 70% snack between meals). The study also showed statistically significant differences in frequency of consumption of products such as: whole grain bread, fruits, vegetables, red meat, fast food meals, energy drinks, sweet beverage, coffee and tea amongst women and men (p<0,05).Conclusion: The frequency of consumption of selected food products consumed by students varies depending on anxiety intensity (state and trait). The correlation between suffering from anxiety and nutritional behavior of students seems to have a very complex character.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies