Tytuł pozycji:
Wybrane elementy oceny stanu zdrowia i jakości życia wegetarian w porównaniu do osób stosujących dietę standardową
- Tytuł:
-
Wybrane elementy oceny stanu zdrowia i jakości życia wegetarian w porównaniu do osób stosujących dietę standardową
Chosen aspects of the vegetarians' health condition's and the quality of life's assessment compared to individuals having conventional diet.
- Autorzy:
-
Marzęda, Katarzyna
- Słowa kluczowe:
-
wegetarianie, dieta wegetariańska, dieta standardowa, zdrowie, choroba, zdrowie, dolegliwość, jakość życia
vegetarians, vegetarian diet, conventional diet, health, disease, ailment, quality of life
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wstęp: Dieta wegetariańska zyskuje coraz większą popularność. Jak każdy inny typ diety powoduje ona określone skutki zdrowotne. Warto zatem poszukiwać zależności pomiędzy stosowaniem diety wegetariańskiej a stanem zdrowia osób je stosujących w porównaniu do osób będących na standardowej diecie, zawierającej mięso. Badania takie umożliwią poznanie efektów zdrowotnych i w odniesieniu do jakości życia, co może być pomocne przy podejmowaniu świadomego wyboru sposobu żywienia. Cel: Porównanie stanu zdrowia, mierzonego w aspekcie obiektywnym jak i subiektywnym oraz oceny jakości życia pomiędzy osobami stosującymi dietę wegetariańską i dietę standardową.Materiały i metody: Badanie przeprowadzono wśród 262 osób – 175 osób stosowało dietę wegetariańską, a 87 osób dietę standardową.. Grupę badaną stanowili mieszkańcy województwa małopolskiego stosujący dany typ żywienia powyżej 1 roku. Dane zebrano w oparciu o skonstruowany na potrzeby badania autorski kwestionariusz oraz The World Health Organization Quality of Life (WHOQOL)-BREF w wersji skróconej. Badanie ankietowe zostało przeprowadzone w postaci elektronicznej w okresie od grudnia 2015 roku do marca 2016 roku.Wyniki: Zaobserwowano istotnie statystyczne różnice w częstości występowania miażdżycy oraz dolegliwości zdrowotnych: zaparć, zatruć pokarmowych i zgagi wśród wegetarian w porównaniu do osób stosujących dietę standardową. Występowały one częściej wśród osób stosujących DS. Osoby stosujące dietę wegetariańską częściej wykonywały badania profilaktyczne oraz spożywały suplementy, zwłaszcza witaminę B12. Dodatkowo częściej sprawdzały skład i pochodzenie kupowanych produktów oraz lepiej oceniały swoją wiedzę na temat żywienia. Nie zaobserwowano natomiast istotnych statystycznie różnic pomiędzy osobami stosującymi różne diety w odniesieniu do częstości występowania innych chorób lub dolegliwości zdrowotnych. W przypadku jakości życia nie zaobserwowano istotnych statystycznie różnic w zakresie oceny ogólnej. Jednakże osoby stosujące dietę wegetariańską miały wyższą ocenę zadowolenia z życia. Dodatkowo lepiej oceniały wymiar somatyczny, psychologiczny i środowiskowy jakości życia w porównaniu do osób stosujących DS, brak było jednak różnic w zakresie oceny wymiaru socjalnego między obiema grupami. Wnioski: Zaobserwowano zależność pomiędzy typem stosowanej diety a częstością występowania miażdżycy, zaparć, zatruć pokarmowych, zgagi. Osoby stosujące dietę wegetariańską znacząco wyżej oceniają swoją jakość życia w wymiarach somatycznym, psychologicznym i środowiskowym niż osoby stosujące dietę standardową.
Introduction: Vegetarian diet is getting more and more popular. As any other diet pattern it results in specified health effects. Therefore, it is worth searching for association between vegetarian diet and health condition of individuals on it in comparison to people on conventional, meat-including diet. Such research may enable comprehension of health effects in reference to quality of life, which might be helpful in consciously choosing of nutrition pattern.Objectives: Comparison of health condition measured both in objective and subjective dimension as well as quality of life assessment between individuals on vegetarian and conventional diet.Materials and Methods: The study was conducted among 262 individuals – 175 of them had vegetarian diet and 87 had conventional diet. The study group comprised of the Lesser Poland Voivodeship's inhabitants who had been having particular diet for over 1 year. The data was collected on the basis of author's questionnaire constructed for the purposes of the study and on the basis of The World Health Organization Quality of Life (WHOQOL)-BREF – abridged version. The survey was conducted via electronic means since december 2015 until march 2016.Results: There were statistically significiant differences between vegetarians and meat-eaters in prevalence of atherosclerosis and ailments such as constipation, food poisoning and heartburn. These complaints more frequently occurred among individuals on conventional diet. People on vegetarian diet more often used to perform preventive checks and took dietary supplements, especially vitamin B12. Furthermore, such people more frequently used to check ingredients and origins of bought products and estimated their knowledge of nutrition to be better. No statistically significant differences were observed in case of prevalence of other diseases and complaints between individuals on varied diets. No statistically significant differences were also revealed regarding general quality of life assessment. However individuals on vegetarian diet used to better rate their contentment in life. They also better rated their quality of life in it's physical, psychological and environmental aspects, as compared to people on conventional diet, although no differences in social dimenson were observed in both groups.Conclusion: The relation between diet pattern and prevalence of atherosclerosis, constipation, food poisoning and pyrosis was observed. Individuals on vegetarian diet rated their quality of life in it's physical, psychological and environmental aspects significantly better than people on conventional diet.