Tytuł pozycji:
Assessment of frequency of high FODMAP foods consumption among children with functional gastrointestinal disorders
Background: The prevalence of functional abdominal pain among children above four years of age is 13,5%. The treatment consists of counteraction and alleviation of symptoms. One way is low FODMAP diet. It means low in fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols.Aims: The assessment of frequency of high FODMAP foods consumption and eating habits among children with functional gastrointestinal disorders.Material and methods: Twenty children with functional abdominal pain were recruited from Department of Pediatric Gastroenterology and Nutrition University Children’s Hospital of Cracow. This research was conducted from January to June 2016. A food frequency questionnaire with selected foods high in FODMAPs and questionnaire with questions about habitual eating were used.Results: Apples were eaten most frequently from food high in polyols and/or fructose. 35% of respondents ate apples every day. White wheat bread and wheat-rye mixed bread were the most important source of fructans. 55% of children ate one and the other every day. Milk and flavored yogurt were the most important source of lactose. These were daily by 20% and 10% of children respectively. Among sweets, candies were eaten the most frequently. 35% of respondents ate them at least 4-6 per week. 45% of people drank fruit juices also at least 4-6 per week. Dietary modifications were declared by 55% of participants. The majority of children (55%) ate 4 meals per day. 90% of patients ate between meals. Mineral water without gas was drunk by 55% of children.Conclusions: Children with functional abdominal pain ate white wheat bread, wheat-rye mixed bread and apples (high FODMAP food) the most frequency. The diet of participants is similar to the diet of healthy children of the same age.
Wprowadzenie: Szacuje się, że rozpowszechnienie czynnościowych bólów brzucha wśród dzieci powyżej 4. roku życia wynosi 13,5%. Leczenie polega na przeciwdziałaniu i łagodzeniu objawów. Jednym ze sposobów jest dieta o niskiej zawartości FODMAPs, czyli fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli.Cele: Ocena częstotliwości spożycia produktów bogatych w FODMAPs przez dzieci, u których rozpoznano czynnościowe bóle brzucha oraz ocena ich sposobu żywienia.Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 20 pacjentów Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Instytutu Pediatrii w Krakowie, u których zdiagnozowano bóle brzucha o podłożu czynnościowym. Badanie było prowadzane od stycznia do czerwca 2016 roku. W badaniu wykorzystano autorski kwestionariusz częstotliwości spożycia wybranych produktów i potraw o wysokiej zawartości FODMAPs oraz kwestionariusz z pytaniami dotyczącymi sposobu żywienia chorych. Wyniki: Najczęściej jadanymi produktami o wysokiej zawartości polioli i fruktozy były jabłka. 35% badanych spożywało je codziennie. Najistotniejszym źródłem fruktanów w diecie dzieci było pieczywo pszenne jasne i pszenno-żytnie. Zarówno jedno, jak i drugie spożywało codziennie 55% badanych. Mleko i jogurty smakowe były najistotniejszym źródłem laktozy. Spożywało je codziennie odpowiednio 20% i 10% pacjentów. Najczęściej wybieranymi słodyczami były cukierki. 35% badanych jadało je przynajmniej 4-6 razy w tygodniu. Z taką samą częstotliwością 45% osób piło soki owocowe. Jakiekolwiek modyfikacje żywieniowe zadeklarowało 55% badanych. Większość dzieci spożywała 4 posiłki dziennie (55%). Między posiłkami dojadało 90% dzieci. 55% dzieci piło głównie wodę mineralną niegazowaną.Wnioski: Wśród dzieci ze zdiagnozowanymi czynnościowymi bólami brzucha najczęściej jedzonymi produktami o wysokiej zawartości FODMAPs są pieczywo pszenne jasne, pieczywo pszenno-żytnie oraz jabłka. Sposób żywienia badanych dzieci jest zbliżony do sposobu żywienia dzieci zdrowych w tym samym wieku.