Tytuł pozycji:
Produkty Regionalne i Tradycyjne
- Tytuł:
-
Produkty Regionalne i Tradycyjne
Regional and Traditional Products
- Autorzy:
-
Nowak, Kacper
- Słowa kluczowe:
-
produkty rolno-spożywcze,produkty regionalne i tradycyjne,prawo publiczne gospodarcze,prawo gospodarcze,chroniona nazwa pochodzenia,chronione oznaczenie geograficzne, gwarantowana tradycyjna specjalność,dziedzictwo kulinarne,dziedzictwo kulturowe,historia kulinariów
agri-food products,regional and traditional products,public commercial law,commercial law,protected designation of origin,protected geographical indication,traditional specialty guaranteed,culinary heritage,cultural heritage,culinary history
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the thesis is to discuss the issue of regional and traditional agri-food products in the context of the European and Polish law. The thesis also presents cultural, economic and social aspects of agricultural and food production. Production referring to tradition constitutes a chance for the development of small and medium entreprises located in the entire country, especially in the most economically difficult regions, such as mountain areas. The Polish culinary heritage constitutes the element of the country's cultural heritage but, as it is argued by some researchers, it should be perceived as a separate domain and studied with the use of scientific methods. Regional and traditional products are a particularly interdisciplinary issue. In order to understand the ratio legis of legal acts linked with the topic in question, it is necessary to understand the essence of culinary heritage, and the influence of cuisine on the society's development. The present thesis is based on both the doctrine of commercial law and the study of old cookbooks, being a transmitter of culinary culture.
Celem pracy jest omówienie zagadnienia regionalnych i tradycyjnych produktów rolno-spożywczych w kontekście prawa unijnego i polskiego. Praca obejmuje również omówienie aspektów kulturowych, ekonomicznych i społecznych powyższej działalności. Produkcja sięgająca do tradycji stanowi szansę rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw położonych na terenie całego kraju, szczególnie w najtrudniejszych gospodarczo regionach, takich jakich jak obszary górskie. Dziedzictwo kulinarne polski stanowi element dziedzictwa kulturowego, ale według części badaczy stanowi oddzielne dziedzictwo, które należy badać w sposób naukowy. Produkty regionalne i tradycyjne są zagadnieniem niezwykle interdyscyplinarnym. Ważnym dla zrozumienia ratio legis aktów prawnych związanych z przedmiotową tematyką jest zrozumienie istoty dziedzictwa kulinarnego i wpływu kulinariów na rozwój społeczeństwa. Niniejsza praca oparta jest zarówno na poglądach doktryny prawa gospodarczego, jak i na badaniu starych ksiąg kucharskich będących nośnikiem kultury kulinarnej.