Tytuł pozycji:
Real food and contemporary dietary patterns
- Tytuł:
-
Real food and contemporary dietary patterns
Prawdziwe jedzenia a współczesne wzory żywieniowe
- Autorzy:
-
Knop, Angelika
- Słowa kluczowe:
-
food studies, sociology of everyday life, food, nutrition, dietary patterns, real food
socjologia jedzenia, socjologia codzienności, jedzenie, odżywianie, wzory żywieniowe, prawdziwe jedzenie
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Food is a basic element of human existence. Accompanied by a man from the very beginning of its existence. Today, food has ceased to fulfill its primary biological functions. Instead, nourish your body, more often it is the food produced on a mass scale, destructive impact on man and the environment, causing its degradation and the spread of diet-related diseases. Currently, in addition to biological functions attributed to eating the spiritual values - it is a source of emotional experience, pleasure, relaxation, and also one of the ways to create their own identity, to build self-image. This work is an attempt to look at the modern dietary patterns observed in Polish society. The work was divided into two parts. The first one includes theoretical inspiration, literature review, and existing data associated with dietary patterns. Within this section we highlight two chapters. The second part of the work is analytical in nature and consists of one chapter, which includes conceptualization of research and presentation of results. The conceptualization described information on the methodology employed. The results of the research were presented by analyzing respondents' answers and which made it possible to draw conclusion and hypotheses verification.
Jedzenie to podstawowy element ludzkiej egzystencji . Towarzyszy człowiekowi od samego początku jego istnienia. Współcześnie jedzenie przestało spełniać swoje pierwotne, biologiczne funkcje. Zamiast odżywiać organizm, coraz częściej to właśnie żywność, a dokładniej żywność produkowana na masową skalę, destrukcyjnie wpływa na człowieka i środowisko, powodując jego degradację oraz rozpowszechnienie się chorób dietozależnych. Obecnie prócz funkcji biologicznych jedzeniu przypisuje się także wartości duchowe – to źródło doznań emocjonalnych, przyjemność, relaks, a także jeden ze sposobów na kreowanie własnej tożsamości, budowanie własnego wizerunku. Dzięki rozwojowi wiedzy i świadomości żywieniowej, obserwujemy coraz większe zainteresowanie kwestiami żywieniowymi, a także powstawanie grup społecznych nastawionych na popularyzowanie naturalnej żywności oraz zwracanie uwagi społeczeństwa na problem żywności przetworzonej. Rozpowszechnia się nowy sposób życia, który charakteryzują się nie tylko zmianą wzorów żywieniowych, ale także zmianą sposobu pozyskiwania i wyboru żywności. Niniejsza praca jest próbą przyjrzenia sie współczesnym wzorom żywieniowym obserwowanym w społeczeństwie polskim. Praca podzielona została na dwie części. Pierwsza z nich zawiera inspiracje teoretyczne, przegląd literatury przedmiotu oraz danych zastanych związanych ze wzorami żywieniowymi. W obrębie tej części wyróżniono dwa rozdziały. Druga część pracy ma charakter analityczny i składa się z jednego rozdziału, który zawiera konceptualizację badań oraz przedstawienie wyników. W części konceptualizacyjnej opisane zostały informacje na temat zastosowanej metodologii. Wyniki badań przedstawione zostały dzięki analizie wypowiedzi respondentów, która tym samym pozwoliła na wysnucie wniosków oraz weryfikację hipotez badawczych.