Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of the knowledge of Harbutowice villagers on colorectal cancer.

Tytuł:
Assessment of the knowledge of Harbutowice villagers on colorectal cancer.
Ocena wiedzy na temat raka jelita grubego w populacji wiejskiej.
Autorzy:
Chodnik-Chromy, Paulina
Słowa kluczowe:
Rak jelita grubego, czynniki ryzyka, profilaktyka, kolonoskopia
Colorectal cancer, risk factors prevention, colonoscopy.
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Colorectal cancer (CRC) is the second malignant tumor with regard to the prevalence. Besides, it develops quite a while what creates a possibility of early detection of disease. However, to be the case in the opinion of specialists, appropriate level of public knowledge about colorectal cancer is necessary. To make this happen , the appropriate awareness is necessary. The desire to learn about CRC in rural population has just influenced on choice of the topic of work.Aim of the study: Assessment of the knowledge of Harbutowice villagers on colorectal cancer.Material and method: The study was conducted in the convenience store in Harbutowice village with 60 participants, 36 women and 24 men.Results: The largest group was people in the 18 to 50 age bracket (n = 65%). Most of them were middle aged women with an average age 36-50 years old. 75% of respondents do not know that colonoscopy should be performed every 5 years. The knowledge of screening tests declares 78% of respondents.Conclusions: The state of respondents’ knowledge about CRC is not satisfactory. The better knowledge had women, people from 18 to 49 age bracket and people with higher education. There is a need to broaden the public's knowledge through awareness-raising meetings.Key words: Colorectal cancer, risk factors prevention, colonoscopy.

Wprowadzenie. Rak jelita grubego (RJG) to drugi pod względem częstości występowania nowotwór złośliwy. Prócz tego rozwija się dość długo, przez co stwarza możliwość wczesnego wykrycia choroby. Jednakże w opinii specjalistów, aby tak było, konieczny jest właśnie odpowiedni poziom wiedzy społeczeństwa na temat RJG. Aby tak się stało konieczne jest odpowiednie uświadomienie. Stan zdrowia mieszkańców wsi jest gorszy. Właśnie chęć poznania wiedzy na temat RJG w populacji wiejskiej wpłynął na wybór tematu pracy.Cel pracy: Ocena wiedzy mieszkańców wsi Harbutowice na temat raka jelita grubego, ogółem i w zależności od płci, wieku i wykształcenia.Materiał i metoda: Badanie ankietowe przeprowadzono we wsi Harbutowice, z udziałem 60 dorosłych osób, w tym 36 kobiet i 24 mężczyzn.Wyniki: Najliczniejsza grupę stanowiły osoby w przedziale wiekowym 18-50 lat. Dobry poziom wiedzy dotyczył znanych czynników ryzyka RJG, kolonoskopii jako badania diagnostycznego. Znajomość badań przesiewowych deklaruje 78% respondentów. Niski poziom wiedzy dotyczył czynników ryzyka takich jak brak ruchu, dieta bogata w czerwone mięso i uboga w błonnik, niektórych objawów i badań diagnostycznych, np. badania per rectum. 75% ankietowanych nie wie, iż kolonoskopię należy wykonywać co 10 lat. Większy zasób wiedzy posiadały kobiety, osoby młodsze, z przedziału wiekowego 18-49 lat, oraz z lepszym wykształceniem.Wnioski: Stan wiedzy ankietowanych na temat RJG nie jest zadowalający. Istnieje potrzeba poszerzania wiedzy społeczeństwa poprzez spotkania uświadamiające . Słowa kluczowe: Rak jelita grubego, czynniki ryzyka, profilaktyka, kolonoskopia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies