Tytuł pozycji:
Natural raw materials and compounds which affect tyrosinase activity
W ramach poniższej pracy przedstawiono przegląd związków oraz wyciągów z surowców pochodzenia roślinnego charakteryzujących się wpływem na tyrozynazę - enzym odpowiadający za produkcję melaniny w skórze oraz brązowienie żywności. Przegląd dotyczy badań wykonanych w ciągu ostatnich kilku lat (głównie 2012 – 2017).Charakterystyką objęto związki o znacznej aktywności hamującej (m.in. glabrydyna, 6,7,4’-trihydroksyizoflawon czy oksyresweratrol) lub aktywującej (apigenina, hyperozyd, ikaryna) jak również wybrane wyciągi roślinne wpływające na ten enzym.Większość z opisywanych związków i wyciągów to inhibitory tyrozynazy, co jest działaniem pożądanym, ze względu na możliwość wykorzystania go w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz produkcji żywności.
This thesis presents the review of studies about plant compounds and extracts which affect tyrosinase - an enzyme involved in melanine synthesis and responsible for browning of food. This survey largely includes studies from last few years (mostly 2012 – 2017).The characteristic contains compounds of significant inhibitory (glabridine, 6,7,4’trihydroxyisoflavone, oxyresveratrol etc.) or stimulatory (apigenin, hyperosid, icariin) activity on tyrosinase as well as the selected plant extracts affecting tyrosinase.Most of described compounds and extracts are tyrosinase inhibitors, which activity is eligible because of possibilityof using in pharmaceutical, cosmetological and food industry.