Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Natural raw materials and compounds which affect tyrosinase activity

Tytuł:
Natural raw materials and compounds which affect tyrosinase activity
Surowce i związki pochodzenia naturalnego wpływające na aktywność tyrozynazy
Autorzy:
Kurkowska, Aleksandra
Słowa kluczowe:
melanogeneza, przebieg melanogenezy, tyrozynaza, inhibitor tyrozynazy, aktywator tyrozynazy
melanogenesis, melanogenesis process, tyrosinase, tyrosinase inhibitor, tyrosinase activator
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W ramach poniższej pracy przedstawiono przegląd związków oraz wyciągów z surowców pochodzenia roślinnego charakteryzujących się wpływem na tyrozynazę - enzym odpowiadający za produkcję melaniny w skórze oraz brązowienie żywności. Przegląd dotyczy badań wykonanych w ciągu ostatnich kilku lat (głównie 2012 – 2017).Charakterystyką objęto związki o znacznej aktywności hamującej (m.in. glabrydyna, 6,7,4’-trihydroksyizoflawon czy oksyresweratrol) lub aktywującej (apigenina, hyperozyd, ikaryna) jak również wybrane wyciągi roślinne wpływające na ten enzym.Większość z opisywanych związków i wyciągów to inhibitory tyrozynazy, co jest działaniem pożądanym, ze względu na możliwość wykorzystania go w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz produkcji żywności.

This thesis presents the review of studies about plant compounds and extracts which affect tyrosinase - an enzyme involved in melanine synthesis and responsible for browning of food. This survey largely includes studies from last few years (mostly 2012 – 2017).The characteristic contains compounds of significant inhibitory (glabridine, 6,7,4’trihydroxyisoflavone, oxyresveratrol etc.) or stimulatory (apigenin, hyperosid, icariin) activity on tyrosinase as well as the selected plant extracts affecting tyrosinase.Most of described compounds and extracts are tyrosinase inhibitors, which activity is eligible because of possibilityof using in pharmaceutical, cosmetological and food industry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies