Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ składników pożywienia na aktywność wybranych transporterów leków

Tytuł:
Wpływ składników pożywienia na aktywność wybranych transporterów leków
The influence of food components on functioning of selected drug transporters
Autorzy:
Wiełowicz, Ewa
Słowa kluczowe:
Pgp, OATP, MRP, BCRP, NTCP, PEPT1, drug transporters, active ingredient
Pgp, OATP, MRP, BCRP, NTCP, PEPT1, transportery leków, składniki aktywne występujące w pożywieniu
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Aim: The aim of the present work is to get in order the previous knowledge of the influence of food components on functioning of selected medicine transporters. There are six drug transporters described: P-glycoprotein, OATP (Organic Anion Transporting Polypeptide), MRP (Multidrug Resistance Related Proteins), BCRP (Breast Cancer Resistance Protein), NTCP (Na+- taurocholate cotransporting polypeptide) and PEPT1 (Peptide Transporter 1).Methods: Presented information comes from scientific papers available on Medline, published from 1992 to 2017.Results: It was proved that active agents contained in food most often suppress described drug transporters. The main group of active agents which has influence on drug transporters functioning are flavonoids such as: quercetin, naringin, genistein, chrysin and diosmetin. There is a relationship between agent structure and its activity towards the transporters. Group OH at position 5 and 7 in the A ring of flavonoids is the most important element of the structure, which make flavonoids possibility to inhibit drug transporters. Another important element of flavonoid structure is 2, 3-double bond in the C ring.Conclusion: Compounds with proved influence on drug transporters functioning may be used in the future in therapy of cancer multidrug resistance, inflammatory bowel disease, cholestasis and also hepatitis B and D. The knowledge of mechanism of interaction of active compounds in food and the influence of compound structure of its activity is not efficient so far. Further study which countercheck obtained results conducted on cell line, animals and humans are necessary.

Cel: Celem niniejszej pracy jest uporządkowanie dotychczasowej wiedzy na temat wpływu składników występujących w pożywieniu na funkcjonowanie wybranych transporterów leków. Opisane transportery leków to: glikoproteina P, OATP (Organic Anion Transporting Polypeptide), MRP (Multidrug Resistance Related Proteins), BCRP (Breast Cancer Resistance Protein), NTCP (Na+-taurocholate cotransporting polypeptide) i PEPT1 (Peptide Transporter 1).Metodyka: Przedstawione informacje pochodzą z artykułów naukowych dostępnych w bazie Medline opublikowanych na przestrzeni lat 1992- 2017.Wyniki: Wykazano, że związki aktywne zawarte w pożywieniu najczęściej działają hamująco na opisywane transportery leków. Główną grupą związków aktywnych, jaka wykazuje wpływ na funkcjonowanie transporterów leków są flawonoidy, takie jak: kwercetyna, naringina, genisteina, chryzyna oraz diosmetyna. Istnieje zależność pomiędzy strukturą związku i jego aktywnością względem transportera. Grupa hydroksylowa w położeniu 5 i 7 pierścienia A flawonoidów to główny element struktury, jaki nadaje flawonoidom właściwości hamujące transportery leków. Ważnym elementem struktury związku jest także wiązanie podwójne pomiędzy 2 i 3 atomem węgla w pierścieniu C flawonoidów. Wnioski: Związki o udowodnionym wpływie na funkcjonowanie transporterów leków mogą w przyszłości mieć zastosowanie w terapii wielolekooporności nowotworów, nieswoistego zapalenia jelit, różnych typów cholestazy, a także wirusowego zapalenia wątroby typu B i D. Wiedza na temat mechanizmu interakcji związków aktywnych obecnych w pożywieniu oraz wpływu struktury związku na jego aktywność nadal nie jest wystarczająca. Konieczne są dalsze prace, które zweryfikują wyniki otrzymane w badaniach prowadzonych na liniach komórkowych lub zwierzętach, poprzez przeprowadzenie badań z udziałem ludzi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies