Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany parametrów fizykochemicznych gleb i profili fizjologicznych mikroorganizmó glebowych po ekspansji orzecha włoskiego

Tytuł:
Zmiany parametrów fizykochemicznych gleb i profili fizjologicznych mikroorganizmó glebowych po ekspansji orzecha włoskiego
The effect of Persian walnut on microbiological parameters of soil
Autorzy:
Brózda, Patrycja
Słowa kluczowe:
biodiversity, invasive species, allelopathy, microorganisms, arbuscular fungi, mycorrhizia
bioróżnorodność, gatunek inwazyjny, allelopatia, mikroorganizmy, grzyby arbuskularne, mikoryza
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zróżnicowanie organizmów żywych występujących na Ziemi zarówno w ekosystemach lądowych, jak i wodnych jest kluczowe dla ewolucji oraz podtrzymania życia w biosferze. Poszerzanie zasięgu geograficznego organizmów żywych jest strategią, która gwarantuje przetrwanie, aczkolwiek niekontrolowane przemieszczanie się gatunków niesie za sobą straty w gospodarce i stanowi jedno z największych zagrożenie dla bioróżnorodności Świata. Nowo pojawiające się gatunki wpływają na rodzimą florę i faunę poprzez fizyczne zajmowanie niszy ekologicznej, ale pośrednio również poprzez zmianę chemizmu gleby, co pozytywnie lub negatywnie oddziałuje na rozwój i wzrost innych organizmów. Przeprowadzone badania miały na celu określenie wpływu orzecha włoskiego, jako rośliny allelopatycznej na parametry fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne gleby. Aby zróżnicować oddziaływanie wyznaczono 5 odległości od pnia każdego drzewa, z których pobierano glebę do badań. Przeprowadzone analizy nie wykazały istotnego wpływu Juglans regia przy zmieniającej się odległości, na większość parametrów fizykochemicznych oraz mikrobiologicznych (zawartość materii organicznej, biomasę, różnorodność, frekwencję mikoryzową), jednakże zauważono, że względna intensywność mikoryzowa (M%) jest dodatnio skorelowana z odległością od pnia drzewa oraz ujemnie ze stężeniem wapnia. Wykazano również, że liczba zarodników jest ujemnie skorelowana z frekwencją mikoryzową oraz dodatnio z biomasą mikroorganizmów i stężeniem wapnia w badanych próbach.

The diversity of living organisms present on Earth in both terrestrial and aquatic ecosystems is essential for the evolution and survival of the biosphere. Expanding the geographic range of living organisms is a strategy that guarantees survival, although uncontrolled movement of species carries economic losses and is one of the greatest threats to biodiversity in the world. Emerging species affect native flora and fauna by physically occupying the ecological niche, but indirectly also by altering soil chemistry, positively or negatively affecting the development and growth of other organisms. The research was aimed at determining the effect of walnut as an allelopathic plant on the physicochemical and microbiological parameters of soil. To differentiate the effects, determined 5 distances from the trunk of each tree for which the soil was collected for testing. The analyzes did not show the significant influence of Juglans regia at changing distances on most physicochemical and microbiological parameters (content of organic matter, biomass, diversity, mycorrhizal abundance), but it was noted that the relative intensity of mycorrhiza (M%) was correlated with the increasing distance from the tree trunk and decreasing the concentration of calcium. It has also been demonstrated that the number of spores of fungi is negatively correlated with mycorrhizal frequency and positively with microbial biomass and calcium concentration in the tested samples.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies