Tytuł pozycji:
Model opieki nad pacjentem niedożywionym w przebiegu choroby nowotworowej
Introduction: Malnutrition occurs in 20 per cent of all cancer patients. It is a negative prognostic factor and at an advanced stage of the illness it is the main reason for a patient’s death. The number of people with cancer is gradually increasing, therefore, all the health-related problems connected with that illness and following as its results are an immensely significant and pressing issue. It is an enormous problem in the modern medicine and at the same time a challenge involving improvements in diagnostics and the treatment of the disease. It is essential not to allow malnutrition to occur since the treatment of its consequences may be lengthy and complicated. Aim: This paper seeks to develops a care model relevant to a patient with malnutrition occurring while treating cancer. Materials and methods: This paper was written on the basis of existing scientific literature. Results: This paper consists of two parts. The first one describes clinical aspects related to malnutrition. The second part shows a care model relevant to a patient with malnutrition occurring while treating cancer. The care model includes nurses’ diagnoses together with possible aims for future care, as well as, nurses’ interventions, which may appear helpful in providing care to all patients with malnutrition occurring while treating cancer. Expected effects of nurses’ actions are included in all presented diagnoses. Conclusions: 1. Malnutrition occurring while treating cancer is often underestimated, especially in its first stages. 2. Among most important problems arising in patients with malnutrition occurring while treating cancer are: a loss of body weight, a loss of appetite, as well as, complications related to undertaken oncological treatment such as: nausea, vomiting, constipation and diarrhoea. 3. The chances of improvements of the quality of a patient’s life significantly increase due to fast diagnosis of malnutrition and immediate implementation of adequate treatment methods. 4. Cancer patients require holistic care by interdisciplinary team with the support of psychologists and a patient’s family. In this care a properly planned and carried out nursing is extremely important. 5. Due to improvements in nutrition a patient generally reacts to oncological treatment better and tolerates its side effects to a greater degree.
Wstęp: Niedożywienie dotyczy 20% pacjentów z chorobą nowotworową. Jest ono złym czynnikiem rokowniczym, a w zaawansowanym stadium choroby - główną przyczyną zgonów. Liczba chorujących na nowotwory systematycznie zwiększa się, tym samym problemy zdrowotne związane i będące wynikiem procesu nowotworowego stanowią niezwykle istotne i aktualne zagadnienie. Jest to duży problem współczesnej medycyny, a jednocześnie wyzwanie wymagające udoskonalania diagnostyki i leczenia nowotworów. Ważne, by nie dopuścić do niedożywienia, ponieważ leczenie jego następstw może być długotrwałe i skomplikowane. Cel: Celem pracy było opracowanie modelu opieki nad pacjentem niedożywionym w przebiegu choroby nowotworowej. Materiały i metody: Praca powstała w oparciu o analizę dostępnej literatury naukowej. Wyniki: Praca składa się z dwóch części. W pierwszej przedstawiono kliniczne aspekty związane z niedożywieniem. W części drugiej zaprezentowano model opieki nad pacjentem niedożywionym w przebiegu choroby nowotworowej. Model opieki zawiera diagnozy pielęgniarskie wraz z celami opieki oraz interwencje pielęgniarskie, które mogą być pomocne w sprawowaniu opieki nad pacjentem niedożywionym w przebiegu choroby nowotworowej. W odniesieniu do wszystkich diagnoz zaprezentowano także oczekiwane efekty działań pielęgniarskich. Wnioski: 1. Niedożywienie pojawiające się w przebiegu choroby nowotworowej jest często bagatelizowanym problemem, szczególnie w jego wczesnej fazie. 2. Do najważniejszych problemów zdrowotnych chorego niedożywionego w przebiegu choroby nowotworowej zaliczyć można utratę masy ciała, zaburzenia łaknienia oraz powikłania związane ze stosowanym leczeniem onkologicznym, takie jak: nudności, wymioty, zaparcia czy biegunki. 3. Dzięki szybkiemu rozpoznaniu niedożywienia oraz wdrożeniu odpowiednich metod leczenia żywieniowego, szanse na polepszenie jakości życia chorujących na nowotwory znacznie wzrastają. 4. Chorujący na nowotwory wymagają holistycznej opieki zespołu interdyscyplinarnego, uwzględniającej wsparcie rodziny i psychologów. W opiece tej, niezwykle istotna jest właściwie zaplanowana i prowadzona pielęgnacja. 5. Dzięki poprawie stanu odżywienia pacjent lepiej reaguje na terapię onkologiczną i posiada lepszą zdolność znoszenia jej skutków ubocznych.