Tytuł pozycji:
The influence of the pH and the temperature on a durability of a selected under eye cream
Celem pracy było badanie wpływu pH środowiska i temperatury natrwałość wybranego kremu pod oczy, przeznaczonego do skóry z oznakami starzenia.Do badań wykorzystano metodę spektrofotometryczną UV/VIS. Sporządzonoetanolowy, wodny, buforowy, kwasowy i zasadowy roztwór badanego kremu isprawdzano, czy roztwory te stosują się do prawa Lamberta-Beera. Następnie,wykorzystując spektrofotometr UV/VIS, dokonano pomiarów właściwych w czasie [h]oraz temperaturze [T=50°C]. Odczytano i zinterpretowano wyniki. Badaniapotwierdziły możliwość wykorzystania metody spektrofotometrycznej w celu badaniatrwałości kosmetyków. Z kolei trwałość wybranego kremu jest w dużym stopniuzależna od wpływu czynników zewnętrznych, takich jak pH środowiska oraztemperatura.
The purpose of this study was to examine the influence of the pH of theenvironment and temperature on durability of a selected under eye cream, made forskin with symptoms of aging. Tests were performed using spectrophotometric UV/VISmethod. Ethanol, water, buffor, acidic and alkaline solutions of cream were preparedand checked if they fall within the Lambert-Beer law. This was followed bymeasurements taken in time and temperature using spectrophotometer. At the end,results were read and interpreted. This led to a conclusion, that spectrophotometricmethod can be used while examining the durability od cosmetics. It has been found thatdurability of a chosen cream vastly depends on the pH of the environment andtemperature.