Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Food hypersensitivity IgE-dependent and IgE-independent – etiological factors, clinical symptoms, diagnosis, and dietary recommendations

Tytuł:
Food hypersensitivity IgE-dependent and IgE-independent – etiological factors, clinical symptoms, diagnosis, and dietary recommendations
Nadwrażliwość pokarmowa IgE-zależna i IgE-niezależna - czynniki etiologiczne, objawy kliniczne, diagnostyka i zalecenia dietetyczne
Autorzy:
Klaus, Barbara
Słowa kluczowe:
Nadwrażliwość pokarmowa, IgE, diagnostyka, alergia pokarmowa
food hypersensitivity, IgE, diagnosis, food allergy
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Food hypersensitivity is a syndrome of clinical symptoms, which are caused by the impact of various, specific kinds of food or different chemical substances present in food products. The body defense responses may be dependent on immunological mechanism (IgE-dependent food hypersensitivity) or without the influence of immunological mechanism (IgE-independent reactions). Food hypersensitivity is widespread and a growing medical problem, especially in the population of developmental age. Appropriate diagnostics plays a key role in a diagnosis. Diagnostics of IgE-dependent and IgE-independent food hypersensitivity is one of the most difficult areas of allergy, because the tests are still not perfect and their results are not clear. It is caused by different factors such as: complexity of pathogenetic mechanism, variety of food allergens, variable antigenic nature and different ways of penetration of pathogens into the body. The individual patient sensitivity, cross reactions, presence of other allergens, variety of clinical manifestations and varying reaction in time are also considered. The presented work contains a description of diagnostic methods depending on the type of pathomechanism of clinical manifestation: the IgE-dependent and IgE-independent.

Nadwrażliwość pokarmowa jest zespołem dolegliwości klinicznych wywołanych spożyciem pokarmu lub związków chemicznych dodawanych do żywności. Reakcje obronne organizmu mogą być zależne od mechanizmów immunologicznych (nadwrażliwość pokarmowa IgE-zależna) lub bez udziału mechanizmów immunologicznych (reakcje IgE-niezależne). Nadwrażliwość pokarmowa jest szeroko rozpowszechniona, a w dodatku narastającym schorzeniem, szczególnie w populacji wieku rozwojowego. Właściwa diagnostyka odgrywa kluczową rolę w rozpoznaniu choroby. Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej IgE-zależnej i IgE-niezależnej zalicza się do szczególnie trudnych dziedzin alergologii, ponieważ nadal testy nie są doskonałe, a ich wyniki nie są jednoznaczne. Wynika to z szeregu czynników, takich jak: złożoność mechanizmów patogenetycznych, różnorodności alergenów pokarmowych, zmiennej natury antygenowej i różnych sposobów przenikania do ustroju czynników chorobotwórczych. Znaczenie ma również indywidualna wrażliwość organizmu (osobnicza), występowanie reakcji krzyżowych, obecność innych alergenów, różnorodna manifestacja kliniczna i zróżnicowany czas wystąpienia reakcji. Praca zawiera opis stosowanych metod diagnostycznych, zależnych od rodzaju patomechanizmu leżącego u podstaw danego schorzenia: IgE-zależnych oraz IgE-niezależnych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies