Tytuł pozycji:
Dieta kobiety ciężarnej i w czasie laktacji - jak zmieniły się zalecenia na przestrzeni lat? - praca poglądowa
This article discusses issues related to nutritional recommendations for pregnant and breastfeeding women. The aim is to present changes that have taken place over the years in the standards of nutrition during pregnancy and lactation. Materials were collected from the Medline database and library resources. The materials sought are from the years 1974 to 2017.In the beginning, changes were made to recommendations from 1974 to early 2017 for energy, nutrients, minerals and vitamins in the first trimester of pregnancy. The next chapter discusses nutritional recommendations for the second trimester of pregnancy between 2000 and 2017. The next chapter is devoted to the standards of feeding pregnant women in the third trimester of pregnancy, which have been around since 1974 until 2017. The last chapter describes the recommendations for energy, nutrients and selected minerals and vitamins from 1974 to 2017. Each chapter also mentions the content of dietary fluids, preferred culinary techniques, and prohibited and not recommended products.In the presented summary of recommendations, there are significant changes in the amount of energy in each period of pregnancy and lactation. There are different recommendations for mineral nutrients and vitamins created in other time periods. The origin of vitamins and minerals was formerly derived only from food, and today special attention is attributed to artificial supplementation.
W powyższej pracy omówiono zagadnienia dotyczące zaleceń żywieniowych dla kobiet ciężarnych i karmiących. Celem jest przedstawienie zmian, które następowały na przestrzeni lat w normach żywienia w ciąży i laktacji. Materiały zebrano z publikacji w bazie Medline i z zasobów biblioteki. Poszukiwane materiały pochodzą z przedziału lat od 1974 do 2017.Na początku przedstawiono zmiany zaleceń od 1974 roku do początku 2017 roku dla ilości energii, składników odżywczych, składników mineralnych i witamin w pierwszym trymestrze ciąży. W kolejnym rozdziale omówione zostały rekomendacje żywieniowe dla drugiego trymestru ciąży w latach od 2000 – 2017. Następny rozdział został poświęcony normom żywienia kobiety ciężarnej w trzecim trymestrze ciąży, które pojawiały się od 1974 roku do 2017 roku. Ostatni rozdział opisuje zalecenia na energię, składniki pokarmowe oraz wybrany minerały i witaminy w latach 1974 – 2017. W każdym rozdziale wspomniano również o zawartości płynów w diecie, preferowanych technikach kulinarnych oraz produktach zabronionych i niezalecanych.W przedstawionym zestawieniu zaleceń widoczne są istotne zmiany co do ilości energii odrębnie w każdym okresie ciąży i laktacji. Różnią się zalecenia na składniki odżywcze mineralne i witaminy powstałe w innych okresach czasu. Pochodzenie witamin i minerałów dawniej pochodziło tylko z pożywienia, a obecnie szczególną uwagę przypisuje się sztucznej suplementacji.