Tytuł pozycji:
Dieta w prewencji, w trakcie leczenia i po jego zakończeniu u pacjentów z rakiem przełyku i żołądka
- Tytuł:
-
Dieta w prewencji, w trakcie leczenia i po jego zakończeniu u pacjentów z rakiem przełyku i żołądka
Diet in prevention, treatment and after treatment in patients with oesophageal and gastric cancer.
- Autorzy:
-
Kustowska, Zuzanna
- Słowa kluczowe:
-
diet, clinical nutrition, cancer, oesophagus, stomach
dieta, żywienie kliniczne, nowotwory, przełyk, żołądek
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Istnieje wiele czynników ryzyka dla rozwoju raka przełyku i żołądka, jednak wiele z nich można wyeliminować. Niewłaściwa dieta jest jedną z przyczyn powstawania nowotworów, dlatego bardzo ważne jest propagowanie zdrowego stylu życia w społeczeństwie. Rezygnacja z konsumpcji alkoholu, rzucenie palenia czy codzienna aktywność fizyczna to tylko kilka przykładów. Odżywianie ma ogromny wpływ nie tylko podczas profilaktyki nowotworowej, ale także podczas leczenia. Prawidłowe żywienie pozwala na ograniczenie rozwoju niedożywienia, które często towarzyszy pacjentom onkologicznym i powoduje kacheksje nowotworową. Występują wtedy takie objawy jak: utrata masy ciała, jadłowstręt, osłabienie, niedokrwistość, spadek odporności oraz zwiększone ryzyko zgonu. Właściwie przygotowany jadłospis powinien zapewnić odpowiednie zapotrzebowanie energetyczno-białkowe pacjenta. Resekcja żołądka powoduje spore utrudnienia z odżywianiu pacjenta, głównie zmniejsza wchłanianie substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym. Dlatego konieczna jest specjalnie dobrana dieta, która będzie zapobiegać niedoborom pokarmowym.
There are many risk factors for the development of oesophageal or stomach cancer, but plenty of them can be eliminated. Wrong diet is one of the reasons of creating a tumour, so that is why it is very important to propagate healthy lifestyle in a community. Giving up on alcohol, quitting smoking or everyday physical activity are only few examples. Nutrition has a great influence not only to prevent cancer, but also during treatment. Good nourishment allows for limitation of malnutrition, which often accompany oncological patients and causes cancer cachexia. Then, a few symptoms appears, like: loss of weight, anorexia, weakness, anaemia, decrease of immunity or bigger death risk. Properly prepared menu should ensure appropriate requisition of energy and protein for a single patient. Stomach resection causes substantial difficulties in patient nutrition, it mostly lowers soaking of nutritious substance in the alimentary canal. That is why a specially selected diet is needed, to prevent nourishment deficiency.