Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena czynników wpływających na wybory żywieniowe pacjentów z NZJ

Tytuł:
Ocena czynników wpływających na wybory żywieniowe pacjentów z NZJ
Autorzy:
Ruszkiewicz, Karolina
Słowa kluczowe:
choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, NZJ, żywienie
Crohn’s disease, ulcerative colitis, IBD, nutrition
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction. Crohn’s disease and ulcerative colitis and chronic diseases of unknown etiology. Leading a healthy lifestyle and adequate nutrition may improve the quality of life and reduce the risk of malnutrition.Aim. Evaluation of factors influencing the dietary choices of patients with IBD.Materials & methods. The study included 61 people with Crohn’s disease and ulcerative colitis, whose age was 5-70 years. There were 41 women and 20 men. The research tool was a questionnaire that involved eating habits questionnaire and nutrition test.Results. Errors have been identified in the nutrition of the patients. The patients often excluded groups of products which were a very important source of a particular nutrients in the diet. The most commonly eliminated products were: legumes, milk, raw fruits and vegetables.Conclusions. There is a need for nutritional education for patients with IBD.

Wprowadzenie. Choroba Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego są chorobami przewlekłymi o nieznanej etiologii. Prowadzenie prozdrowotnego trybu życia i odpowiednie odżywianie mogą poprawić jakość życia i zredukować ryzyko niedożywienia.Cel badań. Ocena czynników wpływających na wybory żywieniowe pacjentów z NZJ.Materiały i metody. Badaniem objęto 61 pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit w przedziale wiekowym od 5 do 70 lat. 41 osób stanowiły kobiety, a 20 mężczyźni. Wykorzystano kwestionariusz częstości spożycia produktów oraz test wiedzy żywieniowej. Wyniki. Wykazano błędy w żywieniu pacjentów będące wynikiem niewłaściwej wiedzy żywieniowej. Pacjenci często wykluczali ważne grupy produktów, które stanowią istotne źródło danego składnika pokarmowego w diecie. Najczęściej eliminowano: rośliny strączkowe, mleko, surowe owoce i warzywa.Wnioski. Potrzeba edukacji żywieniowej pacjentów z NZJ.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies