Tytuł pozycji:
Postępowanie dietetyczne w alergii na białka mleka krowiego u niemowląt oraz znaczenie mikrobioty jelit w jej rozwoju, przebiegu i prewencji
- Tytuł:
-
Postępowanie dietetyczne w alergii na białka mleka krowiego u niemowląt oraz znaczenie mikrobioty jelit w jej rozwoju, przebiegu i prewencji
Dietary treatment in infants with cow’s milk allergy and the role of the gut microbiota in development, course and prevention of CMA
- Autorzy:
-
Schab, Magdalena
- Słowa kluczowe:
-
cow’s milk allergy, milk free diet, infants nutrition, gut microbiota in food allergy, probiotics
alergia na białka mleka krowiego, dieta bezmleczna, żywienie niemowląt, mikrobiota jelit w alergii pokarmowej, probiotyki
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The cow's milk allergy is the topic of this elaboration. The most important goal was to discuss the dietary management in infants with CMA so this was included in the first chapter. This part of the essay shows, that in children with CMA, diet eliminating all sources of cow's milk proteins allows to relieve the symptoms, regenerate the gastrointestinal mucous and achieve tolerance. There were presented milk formulas, milk of mammals other than cow and the benefits of breastfeeding. There were also made analysis of diet infant with CMA. It has been shown that this milk free diet covers the calcium and proteint requirements, while for vitamin D and DHA the supplementation is needed. Another aim of this essay was to present the importance of intestinal microflora in CMA, so this is the topic of second chapter. This part shows that in the CMA therapeutic procedure, attention should also be paid to intestinal microflora, because it affects both to the development of the immune system and the intestinal epithelial tightness. This chapter outlines the role of probiotics and prebiotics in AMBK and suggests, that probiotics containing strains of Lactobacillus rhamnosus, Lactobasillus casei, and Lactobacillus paracasei may be helpful in relieving symptoms of CMA and achieving tolerance to cow's milk proteins.
Niniejsza praca została poświęcona tematyce alergii na białka mleka krowiego. Najważniejszym celem było omówienie postępowania dietetycznego w AMBK u niemowląt, co zostało ujęte w pierwszym rozdziale. Wynika z niego, że u dzieci z AMBK dieta eliminująca wszelkie źródła białka mleka krowiego pozwala na złagodzenie objawów, regenerację błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz osiągnięcie tolerancji. Zostały przedstawione preparaty mlekozastęcze dla dzieci z AMBK, mleka inne niż krowie oraz omówiono zalety karmienia naturalnego. Dokonano również analizy jadłospisu niemowląt z AMBK, co pozwoliło na wysunięcie wniosku, że dieta tych niemowląt pokrywa zapotrzebowanie na białko i wapń, natomiast w przypadku witaminy D oraz kwasu DHA konieczna jest suplementacja. Kolejnym celem pracy było przedstawienie znaczenia mikrobioty jelit w AMBK i właśnie tego zagadnienia dotyczy drugi rozdział. Wynika z niego, że w postępowaniu terapeutycznym należy zwrócić uwagę także na mikrobiotę jelit, gdyż ma ona wpływ zarówno na rozwój układu immunologicznego jak i na szczelność nabłonka jelit. W rozdziale tym została przedstawiona rola probiotyków i prebiotyków w AMBK, co pozwoliło na wysunięcie wniosku, że w złagodzeniu objawów oraz osiągnięciu tolerancji na białka mleka krowiego pomocne mogą być probiotyki zawierające takie szczepy bakterii jak: Lactobacillus rhamnosus, Lactobasillus casei i Lactobacillus paracasei.