Tytuł pozycji:
Nutritional behaviour women with obesity in the course of pregnancy and obstetric outcomes. Case study.
Introduction: Nutritional behaviour women during pregnancy affects fetal development and on the health of the child in the future. Well balanced and healthy diet prevents excessive gestational weight gain during pregnancy and cover increased demand for energy, vitamins and mineral components at the time. Obesity is a serious problem which can disorders of the reproductive processes in female and increase the risk of complications during pregnancy and childbirth. Obese women are more likely to have gestational diabetes, hypertension, venous thromboembolism or pre – eclampsia. Cesarean section are more frequently in obese women and newborns are characterized by higher birth weights. Aim: The aim of the study is to characterized and analyze nutritional behavior pregnant woman with obesity, in consideration of the impact of obesity on the course of pregnancy and the condition of a newborn.Material and methods: To evaluation of the nutritional behavior of obesity woman was based on a 24 hour nutritional interview and program DietaPro. Dietary habits of woman before pregnancy were assessed by using a questionnaire QEB. The menu was prepared on the basis of the guidelines of the Polish Diabetes Association company and own knowledge and used a diet calculator. Conclusions: Abnormal nutritional behavior and lack of physical activity lead to developmental obesity and excessive weight gain during pregnancy. Obesity has a negative impact on the course of pregnancy and the perinatal period because of the increased risk of complications.
Wstęp: Zachowania żywieniowe kobiety w okresie ciąży mają wpływ na rozwój płodu oraz na zdrowie dziecka w przyszłości. Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta zapobiega nadmiernemu przyrostowi masy ciała w ciąży i pozwala pokryć zwiększone w tym czasie zapotrzebowane na energię, witaminy i minerały. Otyłość jest poważnym problemem powodującym upośledzanie płodności u kobiet oraz wzrost ryzyka wystąpienia powikłań w czasie ciąży i porodu. U otyłych ciężarnych częściej występuje cukrzyca ciążowa, nadciśnienie tętnicze, żylna choroba zakrzepowo – zatorowa, czy stan przedrzucawkowy. Ciąża u pacjentek otyłych znacznie częściej jest rozwiązywana przez cięcie cesarskie, a noworodki charakteryzują się większą masą urodzeniową. Cel: Celem pracy jest charakterystyka i analiza zachowań żywieniowych kobiety ciężarnej z otyłością, z uwzględnieniem wpływu otyłości na przebieg ciąży i stan urodzeniowy noworodka. Materiał i metody: Ocenę zachowań żywieniowych kobiety ciężarnej z otyłością dokonałam na podstawie wywiadu 24-h, do którego analizy użyłam programu DietaPro. Nawyki żywieniowe kobiety przed ciążą oceniłam za pomocą kwestionariusza QEB. Układając jadłospis kierowałam się wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i własną wiedzą. Do sporządzenia jadłospisu użyłam kalkulatora dietetycznego ze strony medycyny praktycznej.Wnioski: Nieprawidłowe zachowania żywieniowe i brak aktywności fizycznej prowadzą do rozwoju otyłości oraz do nadmiernego przyrostu masy ciała w ciąży. Otyłość ma niekorzystny wpływ na przebieg ciąży oraz wyniki okresu okołoporodowego z powodu zwiększonego ryzyka wystąpienia powikłań.