Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wirusowe zapalenia wątroby i wymogi żywieniowe podczas choroby i zdrowienia

Tytuł:
Wirusowe zapalenia wątroby i wymogi żywieniowe podczas choroby i zdrowienia
Viral hepatitis and nutritional requirements during illness and recovery
Autorzy:
Szwaiger, Anna
Słowa kluczowe:
viral hepatitis, liver, nourishment, diet
wirusowe zapalenie wątroby, wątroba, żywienie, dieta
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this thesis is familiarization with the problem of occurrence viral hepatitis type A, B, C, D and E in the world. The aspects of transmission each viruses, process of the illness, treatment and prevention were described. The target place to multiplication of viruses is liver, so the structure and every important functions of this organ were described. This thesis contains also the aftermaths of viral hepatitis around this organ. During the specific pharmacological therapies used in illness, turns out, that extremely important is the nourishment properly selected diet for patient. Not only the issue of the diet itself, characteristic and dedicated to patients with liver disease, but also food products with special properties having a beneficial effect on vital organs such as the liver, were discussed.

Celem niniejszej pracy jest zapoznanie z problemem występowania wirusowych zapaleń wątroby typu A, B, C, D oraz E na świecie. Opisane zostały aspekty związane z różnymi drogami przenoszenia poszczególnych wirusów, przebieg wywołanej choroby oraz leczenie i profilaktyka. Biorąc pod uwagę docelowe miejsce namnażania się wirusów hepatotropowych, jakim jest wątroba, przedstawiono jej budowę oraz niezwykle ważne funkcje pełnione w organizmie. Opisane zostały również następstwa wirusowych zapaleń występujące w obrębie tego narządu. W trakcie specyficznych terapii farmakologicznych stosowanych podczas choroby, niezwykle ważne okazuje się żywienie pacjenta i odpowiednio dobrana dieta. Poruszono nie tylko kwestię samej diety, charakterystycznej i zadedykowanej dla pacjentów z chorobami wątroby, ale również produktów spożywczych o specjalnych właściwościach mających dobroczynny wpływ dla niezbędnego do życia narządu, jakim jest właśnie wątroba.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies