Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Functional foods with scientifically evidenced efficacy

Tytuł:
Functional foods with scientifically evidenced efficacy
Żywność funkcjonalna o naukowo potwierdzonej skuteczności
Autorzy:
Sarna, Agnieszka
Słowa kluczowe:
functional foods, omega 3 fatty acids, fibre, probiotics, prebiotics
żywność funkcjonalna, kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik, probiotyki, prebiotyki
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W dzisiejszych czasach ludzie stawiają na wygodę i funkcjonalność w każdym aspekcie życia. Dotyczy to również żywności, która powinna dostarczać w jednym produkcie jak najwięcej składników odżywczych, a także wspomagających funkcje organizmu. Z tego powodu powstało pojęcie żywności funkcjonalnej, której będzie dotyczyć ta praca, a dokładniej, przybliżenia jakie produkty zaliczane do tego typu żywności są dostępne na rynku, a także jakie konsekwencje niesie za sobą ich regularne spożywanie, które jest potwierdzone badaniami naukowymi. Zaliczyć do niej można m.in. probiotyki, prebiotyki, kwasy omega 3, błonnik, w które wzbogacane jest wiele produktów na rynku żywnościowym. Żywność funkcjonalna ma na celu, poza odżywieniem organizmu, dostarczyć dodatkowe korzyści, które wesprą ludzki organizm w codziennym funkcjonowaniu. Stąd też jej popularność i zainteresowanie wśród konsumentów ciągle wzrasta. Dodatkowo powstają liczne badania, które mają na celu udowodnienie skuteczności danych produktów lub też składników w nich zawartych, aby mogły być zaliczane do żywności funkcjonalnej oraz żeby poznać mechanizmy działania tejże żywności. Ważnym aspektem niniejszej pracy jest ankieta, która została przeprowadzona w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością w dwóch miastach Małopolski, które zarazem stanowią bardzo ważne miejsce nabywania tego typu produktów, biorąc pod uwagę specjalistyczną wiedzę sprzedawców. Bez wątpienia, żywność funkcjonalna stanie się jedną z najbardziej pożądanych form żywności na rynku żywnościowym przyszłości.

Nowadays people prefer convenience and functionality in every single aspect of life. It also involves eatables, which in one product should provide a lot of nutrients and ingredients, which endow most body’s functions. That is why the concept of functional foods has been developed, which is the topic of this bachelor’s dissertation and more precisely, which products, qualifying as this type of food, are available on food market as well as what kind of documented consequences does their regular consumption bring. Functional foods may include probiotics, prebiotics, omega 3 fatty acids and fibre, which are contained in a lot of products for consumers. Functional food, despite nourishment for the human body, is aimed at providing additional benefits, which help human body in daily functioning. That is why its popularity and interest among customers is still on an increase. A lot of research is done aiming to prove the effectiveness of selected products or ingredients rating as functional food and studies are performed which show the mechanism of action of this food. The important aspect of this dissertation is a survey which was conducted in eco-shops and health food stores in two cities of Lesser Poland, which is a place of major importance for customers wanting to buy functional food, especially with regards to specialized knowledge of shop assistants. Without doubt, functional foods will become one of the most desirable form of eatables on the food market in the future.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies