Tytuł pozycji:
Parazytozy człowieka przenoszone wraz z żywnością
Foodborne parasites can pose a serious health and life threat for people all over the world, including Poland. The aim of the thesis is to present current knowledge on selected parasitic diseases transmitted with food, common in children, immunosuppressed people, transferred in improperly processed meat products, and parasitic invasions particularly dangerous for the developing fetus.The thesis discusses different transmission modes of parasitic diseases to humans, such as giardiasis, ascariasis, toxocariasis, toxoplasmosis, cryptosporidiosis, blastocystosis, microsporidiosis, trichinellosis, taeniasis and methods of preventing these diseases with particular regard to food safety, as well as basic symptoms associated with invasions and main features of the structure and life cycle of these parasites.
Pasożyty przenoszone wraz żywnością mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi na całym świecie, w tym również na terenie Polski. Praca ma na celu przedstawienie aktualnej wiedzy dotyczącej wybranych zarażeń pasożytniczych przenoszonych wraz z żywnością, często występujących u dzieci, u osób w immunosupresji, szerzących się za pośrednictwem produktów mięsnych poddanych niewłaściwej obróbce oraz parazytoz szczególne niebezpiecznych dla rozwijającego się płodu.W pracy zostały omówione sposoby przenoszenia chorób pasożytniczych na ludzi, takie jak giardioza, askarioza, toksokaroza, toksoplazmoza, kryptosporydioza, blastocystoza, mikrosporydiozy oraz włośnica i teniozy, metody zapobiegania tym parazytozom, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa żywości, jak również podstawowe objawy towarzyszące zarażeniom oraz główne cechy budowy i cyklu rozwojowego omawianych pasożytów.