Tytuł pozycji:
Assessment of the nutritional status in patients qualified for bariatric surgery due to massive obesity
Stosunkowo niewiele wiadomo jeszcze na temat skali problemu niedożywienia towarzyszącego osobom z otyłością. Coraz częściej pojawiają się doniesienia o niedożywieniu jakościowym szczególnie u chorych z otyłością olbrzymią, kierowanych do leczenia chirurgicznego. Celem pracy była ocena stanu odżywienia tych chorych oraz ocena wpływu operacji na ich stopień odżywienia w kontroli po roku od operacji. Materiał stanowiło 471 osób zakwalifikowanych do chirurgicznego leczenia otyłości, u których przeprowadzono pełną przedoperacyjną ocenę stanu odżywienia. Na podstawie zgromadzonych danych dokonano analizy statystycznej wyników badań zarówno osób prawidłowo odżywionych jak i niedożywionych. Badanie wykazało, że mimo nadmiernej masy ciała aż 36,3% chorych kwalifikowanych do chirurgicznego leczenia otyłości było przedoperacyjnie niedożywionych, przy czym średnie wartości BMI tych chorych istotnie różniły się między sobą w poszczególnych klasach niedożywienia. W kontroli odległej (po roku od operacji) stwierdzono, że zdecydowana większość wyjściowo niedożywionych pacjentów, którzy zgłosili się na ponowne badania, jest odżywionych prawidłowo.
Relatively little is known about the scale of the problem of malnutrition accompanying people with obesity. Increasingly, there are reports of malnutrition, especially in patients with massive obesity, directed to surgical treatment. The aim of the study was to assess the nutritional status of these patients and to assess the impact of surgery on this status following one year after surgery. The material comprised 471 people qualified for the surgical treatment of obesity who completed a preoperative assessment of nutritional status. Based on the collected data, a statistical analysis of the results of the study was conducted for both properly nurished and undernourished patients. The study found that despite excessive body mass as much as 36.3% of the patients were preoperatively undernurished, with mean BMI values significantly different for each class of malnutrition. In remote control (one year after surgery) the vast majority of initially undernourished patients who reported for re-examination were found to be properly nourished.