Tytuł pozycji:
Evaluation of phenotypic characteristics strains of Staphylococcus aureus
Bakterie z gatunku Staphylococcus aureus są oportunistycznymi patogenami, które w sprzyjających warunkach stają się czynnikami etiologicznymi zakażeń. Za zjadliwość bakterii odpowiedzialne są między innymi enzymy jak proteazy, DNazy czy hemolizyny. Proteazy odpowiedzialne są za hydrolizę białek. DNazy trawią kwasy nukleinowe komórek gospodarza. Hemolizyny to zewnątrzkomórkowe toksyny, które uszkadzają czerwone krwinki. Praca skupia się na ocenie wymienionych cech fenotypowych wybranych szczepów bakterii Staphylococcus aureus.
Staphylococcus aureus are opportunistic pathogens, which under favourable conditions become factors of etiological infections. For virulence of bacteria responsible are the enzymes like proteases, DNase or hemolysins. Proteases are responsible for the hydrolysis of proteins. DNase digest nucleic acid hostcell. The hemolysins and induce extracellular toxins that damage the red blood cells. Work focuses on the assessment of the phenotypic characteristics of the selected strains of bacteria Staphylococcus aureus.