Tytuł pozycji:
Quality management system in food business enterprises
This Master’s Thesis raises the issue’s implement and functioning of quality management system in food industry companies. My work includes an organize collection of informations about quality, methods and techniques of improvement.I did my surveys for my academic works in food industry. That is a leader in productions of poultry.Dissection of functioning of quality management system were many observations in XYZ company, which is a part of the structure analyzing firm.Body of my academic work relies specialy on documents and materials of their company, determined as XYZ. I brought off the analyze operations of quality management on invidual phases of cycle production and then I showed the influence of that operations to functioning that firm.The Master’s Thesis includes the issue of Polish food industry by the reports of British industry Economist Intelligence Unit. I did the influence of operations for qualities, realized in XYZ company for national politcs food.In order to show the essence of introduction about the main system included in my work. I overhauled many articles and showed informations from many specialists’ surveys.From the body of my academic work and my surveys result, implement that quality management system becomes obligation and more and more often makes guarantee of keeping industry on a right place in competetive world.
Niniejsza praca magisterska porusza kwestię wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwach gospodarki żywnościowej. Praca zawiera uporządkowany zbiór informacji dotyczących jakości oraz metod i technik jej doskonalenia. Badania własne, które zostały wykonane na potrzeby pracy, zostały przeprowadzone w przedsiębiorstwie spożywczym, który obecnie jest liderem w produkcji mięsa i przetworów drobiowych. Na wnikliwą analizę funkcjonowania systemu zarządzania jakością pozwoliły liczne obserwacje, których dokonano w spółce zależnej, należącej do struktury analizowanej firmy. Treść pracy opiera się w znacznej części na dokumentach i materiałach własnych przedsiębiorstwa, określanego w pracy jako XYZ. Dokonano m.in. analizy działań systemu zarządzania jakością na poszczególnych etapach cyklu produkcyjnego a następnie ukazano wpływ tych działań na funkcjonowanie przedsiębiorstwa.W pracy poruszono również kwestię polskiej gospodarki żywnościowej. Na podstawie raportów brytyjskiego przedsiębiorstwa Economist Intelligence Unit, dokonano jej analizy. Przedstawiono również wpływ działań projakościowych, realizowanych w firmie XYZ na krajową politykę żywnościową. W celu ukazania istoty wdrażania omawianego w pracy systemu, dokonano ponadto przeglądu artykułów i przedstawiono informacje, pochodzące z badań dokonanych przez specjalistów. Z treści pracy i przeprowadzonych badań własnych, wynika, że wdrożenie systemu zarządzania jakością staje się działaniem obligatoryjnym i coraz częściej stanowi gwarancję utrzymania przedsiębiorstwa na konkurencyjnym rynku.