Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Realization of gluten free diet by children and young people in Poland.

Tytuł:
Realization of gluten free diet by children and young people in Poland.
Realizacja diety bezglutenowej przez dzieci i młodzież w Polsce.
Autorzy:
Sikora, Beata
Słowa kluczowe:
niedobory pokarmowe, stan odżywienia, dieta bezglutenowa, celiakia, dzieci i młodzież
nutritional deficiency, nutritional status, gluten-free diet, celiac disease, children and adolescents
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wstęp: Produkty bezglutenowe mają mniejszą wartość odżywczą niż produkty ze zbóż tradycyjnych, co może być przyczyną występowania deficytów składników odżywczych i zaburzeń stanu odżywienia, wśród osób stosujących dietoterapię w chorobach glutenozależnych. Celem pracy jest ocena realizacji diety bezglutenowej oraz jej wpływ na stan zdrowia oraz odżywienia dzieci i młodzieży w Polsce.Materiał i metoda badawcza: Dokonano przeglądu piśmiennictwa w bazach danych tj. Polskiej Bibliografii Lekarskiej oraz PubMed. Skorzystano również ze specjalistycznej wyszukiwarki internetowej Scholar Google oraz ogólnej przeglądarki Google. Do przeglądu włączono 10 prac badawczych, które odpowiadały omawianym zagadnieniom.Wyniki: W leczeniu chorób glutenozależnych kluczowy wpływ ma edukacja pacjenta i jego rodziny, dotycząca choroby i sposobu jej leczenia. Głównym źródłem informacji dla rodziców chorych dzieci jest Internet. Ich zdaniem, powodem braku fachowej opieki dietetyka nad pacjentem jest nierefundowanie porad oraz ograniczony dostęp do poradni dietetycznych. Dużym utrudnieniem dla osób będących na diecie bezglutenowej jest także dostęp do posiłków bezglutenowych w miejscach zbiorowego żywienia, szczególnie w placówkach edukacyjnych a także wysoki koszt produktów bezglutenowych. Ocena stanu odżywienia wykazała znaczący niedobór wapnia i witaminy D, powodujący hipoplazję szkliwa zębów, która występuje znamiennie częściej w grupie dzieci chorych na celiakię niż u osób zdrowych. Dostępne nieliczne badania dotyczące oceny stanu odżywienia dzieci będących na diecie bezglutenowej w Polsce nie wykazały wpływu stosowania diety na wystąpienie nadwagi lub otyłości.Wnioski: Brakuje wyników długookresowej oceny stanu odżywienia dzieci pozostających na diecie bezglutenowej w Polsce. Konieczność realizacji diety bezglutenowej przez dziecko stanowi obciążenie dla rodziny i wpływa na jakość życia.

Introduction: Gluten-free products are considered of poorer nutritional value compared to those containing traditional grains, which may result in deficits and nutritional imbalance in people suffering from gluten-related disorders who remain on dietary treatment.The aim of this paper is to verify the level of adherence to gluten-free diet and to establish it’s influence on general health and nutritional status of children and adolescents in Poland.Method: A review of literature in scientific databases was carried out, including Polish Medical Bibliography and PubMed. A specialist web browser Scholar Google, as well as Google search was performed. 11 relevant research papers, matching the discussed issues, were included. Results: The key aspect in maintaining good symptom control in gluten-related disorders is patient and their family education regarding the treatment. Internet remains the main source of information for the affected children’s parents. According to their opinion, the reason for absence of qualified dieticians’ supervision in pediatric patients is due to the lack of refundation of dietary counselling by the National Health Care System as well as limited access to such. Also, limited access to gluten-free meals in group catering facilities and educational institutions as well as significantly higher cost of gluten free products are major difficulties for people on gluten-free diet. Nutritional status assessment, reveals significant calcium and vitamin D deficiency, causing hypoplastic enamel, occur substantially more often in celiac disease patients compared to their healthy counterparts. Limited data available on the nutritional assessment of children remaining on gluten-free diet in Poland did not reveal connection between gluten-free diet and excess weight or obesity.Conclusion: There isn’t enough long term nutritional assessment results of children on gluten-free diet in Poland. The necessity to adhere to gluten-free diet is a strain for the ill child’s family and influences the quality of life.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies