Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dieta a próchnica zębów wśród dzieci w wieku szkolnym w powiecie Dąbrowa Tarnowska.

Tytuł:
Dieta a próchnica zębów wśród dzieci w wieku szkolnym w powiecie Dąbrowa Tarnowska.
Diet and dental caries among school-age children in Dąbrowa Tarnowska.
Autorzy:
Kogut, Natalia
Słowa kluczowe:
nutrition, caries, school children, prevention.
odżywianie, próchnica, dzieci szkolne, profilaktyka.
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dental caries is a social problem that affects mainly children and adolescents in Poland. Its factors are: tooth sensitivity to tooth decay, cariogenic bacteria present in the plaque, substrate and time. Prevention based on proper nutrition and hygiene, applying fluoride preparations and controlling the condition of the dentition is very important.The purpose of the study was to analyze the influence of negative dietary habits and dental hygiene behaviour on frequency and intensity of caries. Research conducted in Dąbrowa Tarnowska district covered 50 randomly selected children who are patients of UNIDENT Medical Centre. Information for the study was obtained from a questionnaire for parents and access to dental records. The questionnaire consisted of a section containing questions for the parent and a dental examination card with a dental diagram to be supplemented by an interviewer. Information on the number of caries affected teeth (P), removed (U), and filled (W) teeth has been included in the diagram based on which the average PUW value for each examined child was calculated. Based on the results obtained the value of the PUW and caries frequency was calculated for the general population, as well as for the boys and girls separately. The date obtained was analyzed. The level of significance was assumed to be α=0,05. Chi-square test was used to analyze qualitative variables. Where there were two categories of variables, the Mann-Whitney U test (for two independent samples) was used. High caries frequency (84%) and intensity (PUW=5,22) has been recorded in the study group. The frequency of consumption of individual products and beverages and dietary habits were also analyzed. Stomatologic behaviours and dental condition of the examined children were evaluated. Excessive sugar and sweets consumption have been observed, as well as frequent sweet snacks between main meals. There were no significant differences between boys and girls. To improve the state of dentition, it is necessary to deepen the awareness of children and parents on subjects related to proper oral hygiene and nutrition and the need to implement fluoride prevention programs in schools.

Próchnica zębów jest problemem społecznym, który w Polsce dotyka głównie dzieci i młodzież. Jej czynnikami są: podatność zębów na próchnicę, obecne w płytce nazębnej bakterie próchnicotwórcze, substrat i czas. Ważna jest profilaktyka polegająca na prawidłowym żywieniu, właściwej higienie i stosowaniu preparatów fluorkowych oraz kontrolowaniu stanu uzębienia. Celem pracy była analiza wpływu negatywnych nawyków żywieniowych i stomatologicznych zachowań higienicznych, na frekwencję i intensywność próchnicy.Badania prowadzone na terenie powiatu Dąbrowa Tarnowska objęły 50 losowo wybranych dzieci, będących pacjentami Centrum Medycznego UNIDENT. Informacje do badań uzyskano na podstawie kwestionariusza ankietowego dla rodziców oraz dostępu do dokumentacji stomatologicznej. Kwestionariusz składał się z części zawierającej pytania dla rodzica oraz karty badania stomatologicznego z zamieszczonym diagramem zębowym do uzupełnienia przez ankietera. W diagramie zębowym zostały zamieszczone informacje o ilości zębów zaatakowanych próchnicą (P), zębów usuniętych (U), i wypełnionych (W), na podstawie czego wyliczono średnią wartość PUW dla każdego badanego dziecka. W oparciu o uzyskane wyniki obliczono również wartość wskaźnika PUW i frekwencję próchnicy dla ogółu, a także oddzielnie dla chłopców i dziewczynek. Uzyskane dane zostały poddane analizie. Za poziom istotności przyjęto wartość α=0,05. Do analiz zmiennych jakościowych zastosowano test Chi-kwadrat. W przypadku gdy były dwie kategorie zmiennych zastosowano test U Manna-Whitneya (dla dwóch prób niezależnych).W badanej grupie stwierdzono wysoką frekwencje (84%) i intensywność próchnicy (PUW=5,22). Analizie poddano także częstość spożywania poszczególnych produktów i napojów oraz nawyki żywieniowe. Oceniono zachowania stomatologiczne i stan uzębienia badanych dzieci. Zaobserwowano zbyt duże spożycie cukru i słodyczy, a także częste dojadanie słodkich przekąsek między podstawowymi posiłkami. Nie wykazano istotnych różnic między chłopcami i dziewczynkami.Dla poprawy stanu uzębienia konieczne jest pogłębienie świadomości dzieci i rodziców na tematy dotyczące prawidłowego żywienia i higieny jamy ustnej oraz potrzeba wdrożenia programów profilaktyki fluorkowej realizowanych w szkołach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies