Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena dostępności informacji dla pacjenta na temat żywnościowych produktów bezglutenowych.

Tytuł:
Ocena dostępności informacji dla pacjenta na temat żywnościowych produktów bezglutenowych.
Assessment of the availability of information about gluten-free products to patients.
Autorzy:
Ślusarczyk, Magdalena
Słowa kluczowe:
gluten-free diet, gluten, access to information
dieta bezglutenowa, gluten, dostępność informacji
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Due to the fact that the gluten-free diet belongs to elimination diets it can be a problem for patients to stick to the rules of the gluten-free nutrition. Access to the information about following the gluten-free diet and using gluten-free products not only makes it easier to change the nutrition style but is crucial in medical treatment and healthy lifestyle. This thesis presents an assessment of the availability of information about gluten-free products to patients. The thesis consists of a theoretical and a research part. The theoretical part deals with the characteristics of the gluten-free diet with regard to the information about gluten-free nutritional products and the most common illnesses in which the gluten-free diet is used. The thesis also presents regulations connected with gluten-free food and it’s labeling. The research part shows the results of the research, i.e. an internet survey and a survey of the literature on the subject conducted in the Main Science Bookshop (“Główna Księgarnia Naukowa”) and one of the “Matras” chain bookshops. The research results showed that patients following the gluten-free diet have insufficient access to information. Most of the websites on gluten and the application of the gluten-free diet are not reliable sources of information for patients. The number of publications devoted to the gluten-free diet, as well as titles published by medical publishers available in bookshops proved to be insufficient.

Dieta bezglutenowa należy do diet eliminacyjnych w związku z tym przestrzeganie zasad żywienia bezglutenowego może dla pacjentów stanowić problem. Dostęp do informacji na temat stosowania diety bezglutenowej i produktów bezglutenowych nie tylko ułatwia zmianę trybu żywieniowego, ale jest kluczowy w leczeniu i zachowaniu zdrowia.W niniejszej pracy przedstawiono ocenę dostępności informacji dla pacjentów o produktach bezglutenowych. Praca złożona jest z dwóch części: teoretycznej oraz badawczej. W części teoretycznej zawarto charakterystykę diety bezglutenowej pod kątem informacji o produktach żywieniowych bezglutenowych oraz najczęstszych chorobach w których stosowana jest dieta bezglutenowa. Przedstawiono również regulacje prawne odnoszące się do żywności bezglutenowej oraz jej oznakowania. W części badawczej wykazane zostały wyniki badań – kwerendy internetowej oraz kwerendy tematycznej literatury przeprowadzonej w Głównej Księgarni Naukowej oraz księgarni należącej do sieci księgarni Matras. Wyniki badań wskazały na niedostateczny dostęp do informacji dla pacjentów stosujących dietę bezglutenową. Większość stron internetowych o tematyce glutenu i stosowania diety bezglutenowej nie stanowi wiarygodnego źródła informacji dla pacjentów. W księgarniach wykazano niewystarczającą liczbę najnowszych publikacji związanych z dietą bezglutenową oraz egzemplarzy wydanych przez wydawnictwa medyczne.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies