Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza wybranych czynników ryzyka niedożywienia chorych leczonych w oddziale intensywnej terapii.

Tytuł:
Analiza wybranych czynników ryzyka niedożywienia chorych leczonych w oddziale intensywnej terapii.
The analysis of selected risk factors for malnutrition in patients treated in the intensive care unit.
Autorzy:
Janus, Ewelina
Słowa kluczowe:
malnutrition, risk factors, intensive care unit
niedożywienie, czynniki ryzyka, intensywna terapia.
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wstęp. Oddział intensywnej terapii ma na celu ratowanie chorych w stanach zagrożenia życia. Jedynie zintegrowany proces farmakoterapii, leczenia operacyjnego, leczenia żywieniowego i fizjoterapii daje szansę na poprawę stanu zdrowia pacjentów. Prawidłowe żywienie jest jednym z kluczowym elementów leczenia. Cel pracy. Celem pracy była analiza wybranych czynników ryzyka niedożywienia pacjentów leczonych w oddziale intensywnej terapii. Materiał i metoda. W pracy zastosowano metodę retrospektywnej analizy dokumentacji medycznej, która obejmowała historie chorób, indywidualne karty pacjentów i wyniki badań laboratoryjnych. Grupę badaną stanowiło 100 pacjentów w tym 42 kobiety i 58 mężczyzn w wieku od 20 do 90 lat, średnio 61±17,59 lat, hospitalizowanych w OIT w jednym z krakowskich szpitali. Do analizy statystycznej wykorzystano test t Studenta, analizę korelacji ze współczynnikiem r Pearsona i rho Spearmana, a także jednoczynnikową analizę wariancji dla prób niezależnych. Wyniki. Niedożywienie rozpoznano u 5 % badanych pacjentów (w tym wychudzenie 1% oraz wygłodzenie 1%). Im starsi byli badani pacjenci, tym niższy był ich poziom białka całkowitego i cholesterolu w trzydziestej dobie hospitalizacji (p=0,01). Mężczyźni mieli istotnie wyższą wartość BMI, zarówno w pierwszym (p<0,01), jak i trzydziestym dniu pobytu w szpitalu (p<0,05). Liczba przyjmowanych kalorii w pierwszym dniu hospitalizacji była znacznie niższa niż podstawowy wydatek energetyczny (p<0,001). Z kolei w trzydziestej dobie pobytu w szpitalu badani przyjmowali znacznie więcej kalorii niż wynosił ich wydatek energetyczny (p<0,001). Im wyższy był poziom albumin, tym niższy poziom białka ostrej fazy występował u pacjentów w pierwszym (p<0,05) i trzydziestym dniu pobytu w OIT (p=0,01). Mniejsze ryzyko zgonu, zgodnie ze skalą APACHE II, występowało u badanych z wyższym poziomem białka całkowitego w pierwszej dobie hospitalizacji (p<0,05). Wnioski. Wraz z wiekiem badanych pacjentów wzrasta ryzyko niedożywienia. U chorych hospitalizowanych w OIT konieczne jest wczesne wdrożenie leczenia żywieniowego. Niskie stężenie albumin miało związek ze stanem zapalnym. Niskie stężenie białka całkowitego zwiększało ryzyko zgonu u pacjentów w OIT, oszacowanym na podstawie skali APACHE II.

Introduction: The treatment on the intensive care unit (ICU) aims to keep patients’ vital functions whose life is endangered. Only the integrated medicinal treatment process, surgical treatment, nutritial treatment and physiotherapy gives the opportunity for patients’ health state improvement. The right nutrition is one of the most important elements of treatment.Aim: The analysis of the risk factors of the patients’ malnutrition treated in intensive care unit. Materials and methods: In this work the author used the method of the retrospective documentary analysis. It contained medical history, patients’ charts and laboratory examination findings. The research was based on 100 patients, 42 women and 58 men at the aged 20 to 90 years, mean ±17,59 years, treated in intensive care unit in Cracow. T test, correlation analysis with the rate Pearson’s r and Spearman’s rho univariate analysis of variance for independent attempts were used.Results: Malnutrition took place among 5% patients (1% skinnines and 1% starving). Older patients had lower level of entire protein and cholesterol in thirtieth day of hospitalization (p=0,01). Men had higher level of BMI factor during the first and the thirtieth hospitalization day(p<0,05). During the first day number of taken calories was lower than energy output (p<0,001). During the thirtieth day, patients got much more calories than their energy output (p<0,001). It was noticed that higher level of albumen caused the lower level of protein during also the first(p<0,05) and the thirtieth day (p=0,01) of hospitalization. The lower death risk correspondingly APACHE II scale had patients with lower level of protein, during the first day of the hospitalization (p<0,05) .Conclusion. The risk of malnutrition increases with age. Patients hospitalized in the ICU need early implementation of nutritional treatment. Low albumin concentrations were associated with inflammation. Low total protein increased the risk of death in ICU patients, estimated on the basis of APACHE II.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies