Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zalecenia dietetyczne dla osób ze zdiagnozowaną degradacją plamki żółtej (AMD).

Tytuł:
Zalecenia dietetyczne dla osób ze zdiagnozowaną degradacją plamki żółtej (AMD).
Dietary recommendations for people with diagnosed macular degeneration (AMD).
Autorzy:
Sumisławska, Justyna
Słowa kluczowe:
AMD, stres oksydacyjny, dieta, AREDS, suplementy diety
AMD, oxidative stress, diet, AREDS, dietary supplements
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Faktem jest, że racjonalne odżywanie zgodne z zaleceniami powinno mieć pozytywny wpływ na ochronę organizmu człowieka przed wystąpieniem chorób dietozależnych i cywilizacyjnych. Według najnowszych badań, odpowiednie zbilansowana dieta, jak również inne składowe stylu życia mogą zmniejszyć lub zahamować postęp degradacji plamki żółtej związanej z wiekiem.Kierując się tymi przesłankami w pracy dokonano oceny wpływu sposobu odżywiania i suplementacji na rozwój i postęp AMD. Na przestrzeni lat przeprowadzono wiele badań na temat wpływu diety na rozwój AMD. Najbardziej znanymi badaniami przeprowadzonymi pod kątem suplementacji przy AMD są badania AREDS 1 i AREDS 2. Oba wykazały korzystny wpływ na postęp choroby. Przyjmowanie związków i witamin ujętych w pracy, zarówno w formie diety jak i suplementu może zahamować lub zmniejszyć ryzyko postępu choroby. Odpowiednie zaopatrzenie organizmu w witaminy i minerały wymienione w pracy odgrywają istotną rolę nie tylko w zahamowaniu postępu AMD, ale również wpływają na prawidłowe działanie wielu innych narządów.

The fact is that rational nutrition in accordance with the recommendations should have a positive impact on the protection of the human body against the occurrence of diet-related and civilization diseases. According to the latest research, an appropriate balanced diet as well as other lifestyle components can reduce or inhibit the progress of age-related macular degradation. Guided by these premises at work, an assessment was made of the impact of diet and supplementation on the development and progress of AMD.Over the years, many studies have been conducted on the impact of diet on the development of AMD. The most well-known studies for AMD supplementation are AREDS 1 and AREDS 2 studies. Both have shown beneficial effects on disease progression. Accepting compounds and vitamins included in the work, both in the form of a diet and a supplement may inhibit or reduce the risk of disease progression.Adequate supply of the body with vitamins and minerals mentioned in the work play an important role not only in inhibiting the progress of AMD, but also affect the proper functioning of many other organs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies