Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stan odżywienia pacjentów leczonych chirurgicznie z powodu chorób układu kostnego.

Tytuł:
Stan odżywienia pacjentów leczonych chirurgicznie z powodu chorób układu kostnego.
The nutritional status of patients treated due of the skeletal system diseases.
Autorzy:
Krupa, Anna
Słowa kluczowe:
assessment, SGA scale, BMI, diseases of the skeletal system
ocena stanu odżywienia, skala SGA, BMI, choroby układu kostnego
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introducyion. Nutrition disorders include: malnutrition, overweight and obesity. Nutritional assessment is performed for each patient admitted to the hospital according to SGA or NRS 2002. In patients with bone disorders, the most common risk factor is abnormal body weight.The aim of the study. The aim of this study was to evaluate the nutritional status of patients treated at the Orthopedic-Rehabilitation Hospital in Zakopane undergoing spinal surgery and hip and knee surgery. The results confirm the importance of assessing the nutritional status of patients admitted to the hospital.The material and methods. The retrospective analysis was based on the medical records of 150 patients admitted for spine surgery, hip replacement and knee. The body mass index results were used to assess nutritional status (BMI), SGA scale. Statistical analysis using program R, version 3.4.1. was used to determine the association of nutritional status with sex, age, length of stay in hospital and postoperative complications.The results. The largest group was women undergoing knee surgery (26.7%). Patients with spinal disorders were the youngest age group for the remaining groups (54% were under55 age). In the BMI group, the majority of patients were overweight (40.67%) and obese (38.01%). Between the length of hospital stay and the occurrence of complications was not related to the state of nutrition.Conclusions. More than half of patients undergoing osteoporosis treatment were found to be overweight and obese. In these patients, SGA scale is not very useful. The body mass index was the most effective tool for assessing nutrition status in overweight and obese patients. There was no relationship between nutritional status and length of hospital stay and the incidence of complications.

Wstęp. Do zaburzeń odżywienia zalicza się: niedożywienie, nadwagę i otyłość. Ocena stanu odżywienia jest wykonywana u każdego pacjenta przyjmowanego do szpitala według skali SGA lub NRS 2002. U pacjentów z chorobami układu kostnego częstym czynnikiem ryzyka jest nieprawidłowa masa ciała.Cel pracy. Celem pracy była ocena stanu odżywienia pacjentów leczonych w Uniwersyteckim Szpitalu Ortopedyczno-Rehabilitacyjnym w Zakopanem poddawanych zabiegom operacyjnym kręgosłupa oraz stawu biodrowego i kolanowego. Wyniki badań potwierdzą jak ważna jest ocena stanu odżywienia pacjentów przyjmowanych do szpitala.Materiały i metody. Analizie retrospektywnej poddano dokumentacje medyczną 150 pacjentów przyjętych do leczenia operacyjnego w obrębie kręgosłupa, stawu biodrowego i kolanowego. Do oceny stanu odżywienia wykorzystano wyniki wskaźnika masy ciała (BMI), skali SGA. Do określenie związku stanu odżywienia z płcią, wiekiem, długość pobytu w szpitalu oraz występowaniem powikłań pooperacyjnych wykorzystano analizę statystyczną za pomocą programu R, wersja 3.4.1.Wyniki. Najliczniejszą grupę stanowiły kobiety poddawane zabiegom operacyjnym na staw kolanowy (26,7%). Pacjenci ze schorzeniami kręgosłupa byli najmłodszą grupą wiekową w odniesieniu do pozostałych grup (w 54% były to osoby poniżej 55 roku życia). W badanej grupie według wskaźnika BMI największą część stanowili pacjenci z nadwagą (40,67%)i otyłością (38,01%). Miedzy długością pobytu pacjentów w szpitalu i występowaniem powikłań nie było związku ze stanem odżywienia.Wnioski. Ponad połowa pacjentów poddawanych zabiegom z powodu schorzeń układu kostnego miało stwierdzoną nadwagę i otyłość. U tych pacjentów ocenianie według skali SGA było mało przydatne. Wskaźnik masy ciała był najbardziej wydajnym narzędziem do oceny stanu odżywienia u pacjentów z nadwagą i otyłością. Nie wykazano związku miedzy stanem odżywienia, a długością pobytu w szpitalu oraz występowaniem powikłań.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies