Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rozwiązywanie trudności recepturowych występujących w praktyce aptecznej

Tytuł:
Rozwiązywanie trudności recepturowych występujących w praktyce aptecznej
Solving incompatbilities in compounding in pharmaceutical practice
Autorzy:
Rymarz, Bernadeta
Słowa kluczowe:
ointments, Unguator mixer, vitamin A+D3
maści, mikser recepturowy Unguator, witamina A+D3
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było ustalenie maksymalnej ilości solubilizatu wodnego witaminy A+D3, którą można wemulgować do podłoży lipofilowych bezwodnych i uwodnionych oraz praktyczne wykorzystanie uzyskanych wyników do prawidłowego sporządzenia maści złożonych przysparzających farmaceutom trudności. Do sporządzenia maści użyto 10 podłoży, w tym 9 lipofilowych i podłoże emulsyjne Pentravan®. Łącznie wykonano ponad 300 preparatów. Maści sporządzono przy użyciu miksera recepturowego typu Unguator® 2100. Badanie właściwości wykonanych preparatów przeprowadzono poprzez ocenę wizualną wyglądu bezpośrednio po sporządzeniu i w kolejnych dniach przechowywania w temperaturze pokojowej i w lodówce oraz ocenę konsystencji metodą wyciskową.W wyniku badań stwierdzono, że na ilość wemulgowanego roztworu witaminy A+D3 wpływa rodzaj, skład i stopień uwodnienia podłoża.

The aim of the study was to assess the maximum amount of water soluble vitamin A+D3, which can be emulsified into lipophilic anhydrous and hydrated bases. In addition, the subject of the study was practical use of the results obtained for proper ointment preparation which is a challenge in daily pharmaceutical practice. For the ointments purpose were used 10 basis: 9 lipophilic bases and Pentravan® base. In total, more than 300 preparations were made using a Unguator® 2100 mixer.The examination of preparations properties was carried out was through visual evaluation of the appearance immediately after preparation and on subsequent days of storage at room temperature and in the refrigerator, as well as through evaluation of consistency by press technique.The study has shown that the amount of soluble vitamin A+D3, which can be emulsified into preparation, depends on the type, composition and hydration degree of used base.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies