Tytuł pozycji:
Diet and human microbiome
- Tytuł:
-
Diet and human microbiome
Dieta a mikrobiom człowieka
- Autorzy:
-
Siedlińska, Emilia
- Słowa kluczowe:
-
diet ,microbiome, human microbiome, bacteria, viruses, fungi, health
dieta, mikrobiom, mikrobiom człowieka, bakterie, wirusy, grzyby, zdrowie
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mikrobiom człowieka składa się ze zróżnicowanych mikroorganizmów symbiotycznych, mutualistycznych, komensali oraz patogenów. Głownie są to bakterie, grzyby oraz wirusy. Wykazano, że około 2% masy ciała człowieka stanowią mikroorganizmy wchodzące w skład mikrobiomu a ich liczba wynosi około dziesięciu razy więcej niż komórek w organizmie człowieka. Rozwój techniki molekularnej oraz pogłębianie wiedzy naukowej umożliwiają odkrycie nowych drobnoustrojów, które występują w organizmie ludzkim. Mikrobiom, w zależności od miejsca występowania, posiada charakterystyczny skład mikroorganizmów. Największe zróżnicowanie mikrobiomu oraz ich ilość znajduje się w układzie pokarmowym, głównie w jelitach i żołądku. Wiele czynników wpływa na kształtowanie się mikrobiomu człowieka. Jednym z nich jest dieta, która w zależności od spożywanego pokarmu dzieli się na różny typy np. wysokobiałkowa, wegetariańska. Pierwsze mikroorganizmy zasiedlają przewód pokarmowy już w pierwszych chwilach życia dziecka. Poród siłami natury oraz karmienie piersią decydują o występowaniu szczególnych drobnoustrojów. Po okresie niemowlęcym zaczyna rozwijać się stabilny mikrobiom, jaki występuje u dorosłych ludzi. Na mikrobiom wpływa również wiek oraz styl życia, jaki prowadzimy. Nieprawidłowe stosowanie antybiotyków prowadzą do ujednolicenia mikroorganizmów żyjących w układzie pokarmowym człowieka. Dostarczane wraz z dietą probiotyki są ważnym czynnikiem utrzymującym mikrobiom w prawidłowym składzie. Prebiotyki są kolejnym elementem, które podczas antybiotykoterapii przyspieszają regenerację zubożonego mikrobiomu.
Human microbiome consists of diverse symbiotic, mutualist, commensal and pathogen microorganisms. It has been shown that about 2% of human body weight are microbes in the microbiome and their quantity is about ten times more than cells in the human body. The development of molecular techniques and the deepening of scientific knowledge allow the discovery of new microorganisms that occur in the human body. The microbiome, depending on the place of occurrence, has a characteristic composition of microorganisms. The largest variation in the microbiome and their amount is found in the digestive system, mainly in the gut and stomach. Many factors affect the shaping of the human microbiome. One of them is a diet which, depending on the food consumed, is divided into various types, eg. high-protein, vegetarian. The first microorganisms colonize the digestive tract in the first moments of a child's life. Childbirth and breastfeeding determine the occurrence of specific microorganisms. After the infancy, a stable microbiome that occurs in adults begins to develop. The age and lifestyle we run also affects the microbiome. Incorrect use of antibiotics leads to the unification of microorganisms living in the human digestive system. Many of digestive issues can be caused by occasional imbalance of good bacteria in GI tract. Digestive problems like upset stomach, gas, bloating or diarrhea are uncomfortable but can be fixable. Probiotics included in a diet are an important factor in keeping the microbiome in correct composition. Probiotics helps tremendously when added to antibiotic therapy because they help in regeneration of the depleted microbiome.