Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Gallic, ellagic and ferulic acid – isolation from plant material, spectroscopic identification and laboratory synthesis

Tytuł:
Gallic, ellagic and ferulic acid – isolation from plant material, spectroscopic identification and laboratory synthesis
Kwas galusowy, elagowy i ferulowy – wyodrębnianie z materiału roślinnego, identyfikacja spektroskopowa i synteza laboratoryjna
Autorzy:
Jędrzejowska, Katarzyna
Słowa kluczowe:
Kwas galusowy; Kwas elagowy; Kwas ferulowy; Ekstrakcja; Identyfikacja spektroskopowa
Gallic acid; Ellagic acid; Ferulic acid; Extraction; Spectroscopic identification
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this work it will be shown what it is like to isolate the selected three phenolic acids from the plant material. Among the phenolic acids galic, ellagic and ferulic acids were of particular interest. This choice was made due to their properties and, consequently, their application in various areas of life and influence on the human body. Three different methods were used for the extraction: extraction with hydrolysis, with Soxhlet extractor and using ultrasound. Another aspect of this work is the synthesis of ellagic and ferulic acids and spectroscopic identification of the obtained compounds.

W tej pracy zostanie ukazane na czym polega wyodrębnienie z materiału roślinnego wybranych trzech kwasów fenolowych. Szczególne zainteresowanie wśród kwasów fenolowych znalazły kwas galusowy, elagowy i ferulowy. Wybór ten został dokonany dzięki ich właściwościom, a co za tym idzie zastosowaniu w różnych dziedzinach życia i wpływowi na ludzki organizm. Do ekstrakcji wykorzystano trzy różne metody: ekstrakcję z hydrolizą, z użyciem aparatu Soxhleta oraz z wykorzystaniem ultradźwięków. Innym aspektem pracy jest przeprowadzenie syntezy kwasu elagowego i ferulowego oraz identyfikacja spektroskopowa otrzymanych związków.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies