Tytuł pozycji:
Gallic, ellagic and ferulic acid – isolation from plant material, spectroscopic identification and laboratory synthesis
In this work it will be shown what it is like to isolate the selected three phenolic acids from the plant material. Among the phenolic acids galic, ellagic and ferulic acids were of particular interest. This choice was made due to their properties and, consequently, their application in various areas of life and influence on the human body. Three different methods were used for the extraction: extraction with hydrolysis, with Soxhlet extractor and using ultrasound. Another aspect of this work is the synthesis of ellagic and ferulic acids and spectroscopic identification of the obtained compounds.
W tej pracy zostanie ukazane na czym polega wyodrębnienie z materiału roślinnego wybranych trzech kwasów fenolowych. Szczególne zainteresowanie wśród kwasów fenolowych znalazły kwas galusowy, elagowy i ferulowy. Wybór ten został dokonany dzięki ich właściwościom, a co za tym idzie zastosowaniu w różnych dziedzinach życia i wpływowi na ludzki organizm. Do ekstrakcji wykorzystano trzy różne metody: ekstrakcję z hydrolizą, z użyciem aparatu Soxhleta oraz z wykorzystaniem ultradźwięków. Innym aspektem pracy jest przeprowadzenie syntezy kwasu elagowego i ferulowego oraz identyfikacja spektroskopowa otrzymanych związków.