Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Opracowanie metody oznaczania żelaza techniką FAAS w preparatach mlekozastępczych

Tytuł:
Opracowanie metody oznaczania żelaza techniką FAAS w preparatach mlekozastępczych
Development of the FAAS method for the determination of iron in milk replacer formulas
Autorzy:
Chłopek, Agata
Słowa kluczowe:
Żelazo; Mleko w proszku; Mineralizacja ciśnieniowa z wykorzystaniem energii mikrofalowej; Płomieniowa atomowa spektrometria absorpcyjna (FAAS)
Iron; Milk powder; High pressure digestion with the use of microwave energy; Flame atomic absorption spectrometry (FAAS)
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the work was to develop a procedure for determination of iron in infant milk Bebilon pepti 2 DHA using flame atomic absorption spectrometry (FAAS). The iron content in milk samples were compared for samples transferred into a solution using different approaches of sample pre-treatment. Obtained iron concentrations for: dissolution in water, digestion in nitric(V) acid at room temperature / 50°C /100°C, digestion in nitric(V) acid aided with ultrasound at 50°C, high pressure digestion with the use of microwave energy were: 5,7 mg/100g, 7,14 mg/100g, 6,99 mg/100g, 7,07 mg/100g, 7,02 mg/100g, 7,28 mg/100g respectively. It was observed that only in case of high-pressure digestion assisted with microwave energy, a clear solution was obtained and iron concentration is the closest to the value declared by the manufacturer.

Celem pracy było opracowanie procedury oznaczania żelaza w mleku zastępczym dla niemowląt Bebilon pepti 2 DHA przy zastosowaniu techniki płomieniowej atomowej spektrometrii absorpcyjnej (FAAS). W wykonanych badaniach porównano zawartość żelaza otrzymaną dla próbek mleka poddanym różnym procedurom przeprowadzenia do roztworu. Wśród zastosowanych metod były: rozpuszczanie w wodzie, roztworzenie w kwasie HNO3 na zimno oraz w temperaturze 50°C lub 100°C, roztworzenie w kwasie HNO3 wspomagane ultradźwiękami w temperaturze 50°C, mineralizacja ciśnieniowa z wykorzystaniem energii mikrofalowej, a otrzymane stężenia żelaza wynoszą odpowiednio: 5,7 mg/100g, 7,14 mg/100g, 6,99 mg/100g, 7,07 mg/100g, 7,02 mg/100g, 7,28 mg/100g. Zaobserwowano, że jedynie w przypadku procedury mineralizacji wysokociśnieniowej wspomaganej energią promieniowania mikrofalowego otrzymano klarowny roztwór, a uzyskane wyniki są najbliższe wartości podanej przez producenta.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies