Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych reduktorów komórkowych na uwalnianie jonów manganu z kompleksu Mn-laktoferyna

Tytuł:
Wpływ wybranych reduktorów komórkowych na uwalnianie jonów manganu z kompleksu Mn-laktoferyna
The effect of the selected cellular reductants on the release of manganese from the manganese-lactoferrin complex
Autorzy:
Mermer, Karolina
Słowa kluczowe:
manganese-lactoferrin complex; cellular reductants
manganowa pochodna laktoferyny; reduktory komórkowe
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Laktoferyna jest glikoproteiną należącą do rodziny transferyn. Białko to naturalnie występuje w ludzkim organizmie, a jego stężenie zależy od miejsca występowania – największe jest w siarze i mleku. Laktoferyna nazywana jest białkiem multipotencjalnym ze względu na cały wachlarz pozytywnych funkcji, jakie pełni w organizmie – od wychwytywania wolnego żelaza do modulacji układu odpornościowego. Białko to posiada dwa miejsca wiążące, w których najchętniej wiąże jony żelaza(III). W niniejszej pracy wzięto pod lupę manganową pochodną laktoferyny. Charakteryzuje ona się stopniowym, kontrolowanym uwalnianiem jonów manganu(III), co wydaje się być interesujące w kontekście wykorzystania jej jako potencjalnego składnika suplementów prebiotycznych. W pracy tej skupiono się na zbadaniu wpływu wybranych reduktorów komórkowych na uwalnianie jonów manganu z kompleksu manganowej pochodnej laktoferyny. Przebadano trzy reduktory – kwas askorbinowy, glutation i cysteinę. Otrzymane wyniki wykazały, iż najsilniejszy z antyoksydantów tj. glutation, nie jest w stanie zredukować jonów manganu w laktoferynie, tym samym przyspieszyć uwalnianie ich z białka. Pozostałe reduktory jedynie w niewielkim stopniu przyspieszają uwalnianie jonów manganu z badanego białka. Odporność badanego kompleksu na redukcję zwiększa jego szansę na zostanie potencjalnym suplementem diety.

Lactoferrin is a glycoprotein belonging to the transferrin family. This protein naturally occurs in the human body, and its concentration depends on the place of occurrence - the highest is in colostrum and milk. Lactoferrin is called a multipotent protein because of the whole range of positive functions it performs in the body - from free iron capture to modulation of the immune system. This protein has two binding sites where it most often binds iron(III) ions. In this work, a manganese derivative of lactoferrin was investigated. It is characterized by a gradual controlled release of manganese(III) ions, which seems to be interesting in the context of using it as a potential ingredient in prebiotic supplements. This work is focused on investigating the effect of the selected cellular reductants on the release of manganese ions from the manganese-lactoferrin complex. Three reductants were tested - ascorbic acid, glutathione and cysteine. The obtained results showed that the strongest of antioxidants, i.e. glutathione, is not able to reduce manganese ions bound to lactoferrin, thereby accelerating their release from protein. Other reductants only slightly accelerate the release of manganese ions from the tested protein. The resistance of the studied complex to reduction increases its chance to become a potential food supplement.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies